Mandala Bir Aşk Sanatıdır

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

Dudaklarınız, sussun; kalbiniz, mandalayla konuşsun!

 

Mandala, Sanskritçe kökenli bir sözcüktür. Kökenine bakacak olursak “ Manda” enerji veya öz; “ La” kap anlamındadır. Doğu dillerinde enerjiyi saklayan / tutan kap anlamına gelir. Düşünsenize! Enerjiyi, mutluluğu, farkındalığı, bir kaba koyduğunuzu ve ihtiyaç duydukça oradan alıp kullandığınızı… Sihirli çember olarak da söylenegelmiştir.

 

Hint kökenli dinlerden gelen metafizikle de alakalı bir meditasyon aracıdır. Şifalanma tekniği olarak da bilinir. Özel bir çizim ve renklendirme sanatı olarak “Mandala”, evrenin sonsuzluğunun insanın özünde olduğu düşüncesini vermektedir. Mandala tekniğini bir halıda, bir dantelde, bir çinide … görebiliriz.

 

Mandala Çizmek

 

Mandala çizmek için özel bir yetenek gerekmez. Eli kalem tutan herkes, otistikler hariç, mandala çizimi yapabilir.

 

Kağıdımız, bir ayna; kalemimizse bizi, o andaki duygu ve düşüncelerimizi, yansıtır.

 

Mandala çizerken dudaklarımız susar; kalbimiz konuşur. Bu anlar, sessizliğe bürünürüz. Kendimizi, hayat çemberi olarak bilinen mandalamıza bırakırız.

 

Mandala Evimizdir

 

Mandalamız, bazen bizim sırdaşımız olur; bazen de kendimizi en güvende hissettiğimiz evimiz olur. Mandala çizerken birden bakarız ki en derine, bizim için özel olana, doğduğumuz yere gideriz. Bunun içindir ki mandala çizimine veya renklendirilmesine tam ortadan, merkezden başlanır.

 

Merkez, doğduğumuz yer olarak kabul edilir. Sonrasında, dışarıya doğru çemberler boyunca çizime devam edilir. Bize gerekli olan malzemeler: kağıt, kalem, pergel, boya… Mandala çiziminde çokça kullanılan semboller yanında, çizdikçe açılan elle, kişiye özgü semboller ortaya çıkar.

 

Mandala Formatı

 

Mandala, daire formatındadır. Daire, insana mutluluk, huzur verir. İyi niyetlerle yapılan mandalamızı da gerçekleşmek üzere bu daire içine alırız. Mandala çizen kişinin niyeti, her zaman iyidir. Zaten mandala, bir dua sanatıdır. Dua etmekle hayat çemberimizin üzerinde iyi niyetlerle çizim yapmak, aslında aynı anlama gelmektedir.

 

Mandala İnsana Ne Kazandırır?

 

Mandala çizen bir kişide farkındalık, sabır, sebatkarlık gelişir.

 

Konsantrasyon, yaratıcılık artar.

 

Cesaret ve özgüven konularında da etkilidir. Çizerken anda kalındığı için geçmişe takılma, pişmanlık duyma gittikçe azalır; hatta yok olur.

 

Anda güzel hisler, düşünceler uyandığı için, kişi kendine güzel bir gelecek hazırlığı kurgular.

 

Mandala ve Aşk Sanatı

 

Mandala, bir aşk sanatıdır aynı zamanda. Aşk gibi hayatın içindendir. Onun kadar doğal, onun kadar samimidir. Aşk halinde nasıl içimizden geldiği gibi davranmaksa, mantığımızı bir tarafa bırakmaksa, mandala çizimi de böyledir. Aşk gibi koşulsuzdur. Ne aşkı yaşamak ne de mandala çizmek için, koşul gerekmez. Aşkımız, bize göre kusursuzdur. Mandalamız da öyle. Halbuki, yaşamda mükemmel diye bir şey yoktur, olamaz. Yaşamın içindeki her şeyde, her varlıkta kusur vardır. Bunları kusursuzlaştıran bizleriz, bizim bakış açımız.

 

Aşk, cesaret ister. Mandala çizen kişi cesurdur ya da cesur olur. Aşk, kalpte yaşanır. Odak, kalp atışlarındadır. Mandala da kalple ilgilidir. Aşk da mandala da evrensel ve sonsuzdur.