İki Balerin Fare

Anna Kibelana

Bir zamanlar yetenekli farelerin gittiği bir bale okulu varmış. Bu okulda sıkı bir disiplinle dans hareketleri saatlerce tekrar edilirmiş. Bütün okul yıl sonu gösterisine hazırlanırmış. Yıl sonu gösterisi çok ama çok önemliymiş.

 

Sabah iyi bir kahvaltı yapmayan farelerin gücü hemen bitermiş. O yüzden sabah kahvaltılarını bütün öğrenciler öğretmenleri ile birlikte okulda yaparmış. Balerin fareler bütün gün çalışırmış. Akşam olunca eve yorgun ama mutlu dönerlermiş.

 

Yine bir gün yakın evlerde oturan iki fare her zamanki gibi çıkışta evlerinin yolunu tutmuşlar. Yolda, yorgunluklarına rağmen hala dans ediyorlarmış. Bu sırada kendilerince bazı hareketler yapmışlar. Bunlar çok hoşlarına gitmiş. Eve varana kadar yeni hareketleri tekrar etmişler.

 

O günden sonra sabah okula giderken, akşam eve dönerken kendi dans hareketlerini tekrar etmişler. Hatta her geçen gün danslarını geliştirmişler. Okulda buldukları boş vakitlerde de gizlice bu yeni dansı çalışmışlar. Ama bir gün okulda, dinlenme saatinde dansa o kadar dalmışlar ki, öğretmenlerinin onları seyrettiğini fark edememişler.

 

Öğretmenleri yıl sonu gösterisini çok önemsiyormuş. Öğrencilerin gösteriden farklı hareket çalışmalarını yasaklamış. Fakat bu iki balerinin performansı çok başarılıymış.

 

Kollar öne, sonra yanlara, sonra yukarı, öne doğru iki adım, arkaya doğru bir adım, sağa zıpla, sola zıpla, etrafında dön ve kollar aşağıya….. İki arkadaş bu hareketleri birlikte başarıyla yapıyormuş.

 

Dans gösterisi bitince öğretmen salona girmiş. Fareler korkmuş. Ama öğretmen hiçbir şey söylememiş.

 

Öğretmenleri uzaktan bu iki fareyi izlemeye başlamış. Fareler dans etmeye devam etmiş. Öğretmenleri bir gün onları yanına çağırmış. Fareler çekinerek öğretmenlerinin yanına gitmiş. Öğretmen “Çocuklar sizi izledim. Yıl sonu gösterimiz dışında hiçbir çalışmayı desteklemem. Ama bu defa bir değişiklik yapacağım.” demiş.

 

Fareler şaşırmış. Biri “ Gösteri hareketlerimizi tekrarlarken bu dans ortaya çıktı. Yaparken zevk aldık, çalışmaya devam ettik.” demiş. Diğeri “Size saygı duyuyoruz. İzin vermeyeceğinizi düşündüğümüz için size söylemedik.” diye eklemiş. Öğretmenleri “ Siz gerçekten iyi bir iş çıkarmışsınız, tebrik ederim. “ demiş.

 

Sene sonunda tüm öğrenciler hazırladıkları bale gösterisini yapmış. Ardından bu iki fare özel bir gösteri yapmış.

 

Kollar öne, sonra yanlara, sonra yukarı, öne doğru iki adım, arkaya doğru bir adım, sağa zıpla, sola zıpla, etrafında dön ve kollar aşağıya….

 

Gökten üç dans düşmüş. Biri denizin dalgalarına, biri rüzgârda sallanan dallara, biri de bir arada uçan yüzlerce kuşa…