Emre Bartu Cambaz

Ferhat Atik

ve Mine Avkıran Nur

Can dostlarımızın beslenmesine önem verin.

 

Veteriner Hekim Emre Bartu Cambaz, hayatımızın olmazsa olmazlarından, can dostlarımız kedi ve köpeklerin sağlıklı gelişmeleri için beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Kedi ve köpeklerin dengeli ve sağlıklı beslenmesinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da yakından takip edilmesinin önemine değinen Veteriner Hekim Emre Bartu Cambaz, sevimli dostlarımız için en doğru mamaları seçmek ve kaliteden ödün vermemek gerektigine vurgu yaptı.

 

Birlikte aynı hayatı paylaştığımız  kedi ya da köpeğimizi ne kadar sıklıkta ve nasıl beslemeliyiz?

 

Kedi ve köpeklerin beslenmesinde yapılan sık bir yanlış vardır ki o da, yemek kaplarında sürekli yemek bulundurmaktır.

 

Yemek kaplarında devamlı yemek bulundurulması, mamanın gereken zamanda tüketilmemesinden dolayı bayatlaması, evcil hayvanınızın mamayı yemek istememesi, haliyle de mamanın çöpe atılması, paranızın boşa gitmesi anlamına geliyor.  Bunun yanında evcil hayvanlarınızın günlük olarak yediği mama miktarını takip edememenizden dolayı, mamanın fazla ya da az tüketilmesi durumu ortaya çıkabiliyor. Fazla mama verilmesiyle, obezite gibi daha bir çok metabolik hastalık ortaya çıkabilir; az mama verilmesiyle de oluşabilecek herhangi bir rahatsızlığa işaret etmesi durumunun gözden kaçması söz konusu olabilir.

 

Tavsiyem, yavru kedi ve köpeklere günde 2-3 öğün, yetişkin kedi ve köpeklere ise, günde 1-2 kez gerekli miktarlarda, belirli ve istikrarlı saatlerde mama verilmesidir. Böylece günlük ihtiyaç olan mamanın verilmesiyle, dostlarımızın mamalarını tüketip tüketmediklerini daha kolay takip edebiliriz.

 

Kedi ve köpekler için neden kuru ya da hazır mama öneriliyor?

 

Karnivor yani et obur olan kedi köpekler için gerekli olan günlük beslenme ihtiyacını, ham besin maddeleriyle (çiğ et, çiğ tavuk, balık vs.) sağlamak, günümüzde maddi açıdan çok zorlayıcıdır. Bu yüzden özellikle besin değeri yüksek ve kaliteli bir kuru mamanın yerini hiç bişey dolduramaz.

 

Neden evde kendimiz için yaptığımız yemekleri kedi ve köpeklere vermemeliyiz?

 

Evde tükettiğimiz yiyecekleri hazırlarken kullandığımız çeşitli baharatlar, tatlar ve katkı maddeleri, evcil hayvanlarımız üzerinde uzun vadede rahatsızlıklara yol açabilir ve tüylü dostlarımızın yaşam kalitesi ve hatta süresi kısalabilir.

 

Kedi ve köpek yemekleri evde pişecekse nasıl olmalı?

 

Kedi ve köpekler için evde yemek pişirmek oldukça meşakkatli olmasının yanında yüksek maliyetli olabilir. Et obur olan dostlarımız için gerekli günlük besin miktarını ayarlamak oldukça zordur. Eğer kedi ve köpekler için evde yemek pişecekse, kemiksiz tavuk, kuzu ya da dana eti, hiç bir baharat ve tatlandırıcı kullanmadan hazırlanabilir.

 

Kedi ve köpeklerin sağlığı için özellikle yemesi gereken besinler hangileridir?

 

Kedi ve köpekler, doğalarına uygun şekilde hayvansal besin ağırlıklı beslenirse, esansiyel besin maddelerini almaları sağlanmış olur.

 

Günümüzde, kedi ve köpekler için farklı formüle edilmiş kuru mamalar yanında diyabetik ve hipoalerjenik mamalar üretilmekte ve bu tür mamalara ulaşmak, oldukça kolaydır.

 

Kedi ve köpekler için tehlikeli besinler hangileridir?

 

Kediler için tehlikeli olabilecek bazı zehirli ev bitkileri bulunuyor. Bunları internetten araştırabilirsiniz. Bunun haricinde özellikle köpeklerle ilgili doğru bilinen bir yanlış var ki o da, köpeklere kemik verilmesidir.

Sevimli dostlarımıza kemik vermek, mide ve bağırsak boşluğunda ciddi hasara yol açabilir ve tıkanma ya da erozyonlara sebep olabilir.

 

Ayrıca sevimli dostlarımızın kokmuş, küflenmiş ya da bayatlamış besinleri tüketmeleri, oldukça sıkıntılı olabilir.

Evde yemek yerken yanımıza gelip bizim yediklerimizden isteyen kedi ve köpeklere nasıl davranmalıyız?

 

Evde yemek yerken yanımıza gelen sevimli dostlarımız, çeşitli bakışları ve hareketleri ile sevimli görünerek bizden birkaç lokma koparmayı hiç şüphesiz iyi biliyorlar. Fakat tavsiyem, yediğimiz yemeklerden mümkün olduğunca az verilmesidir.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

Hayatımızın neşe kaynağı olan tüylü arkadaşlarımızın bakım ve ihtiyaçları için elimizden geldiğince araştırma yapmak ve veteriner hekimlere danışmak; hem bir canın kaliteli yaşam sürmesi hem de sizin için uzun yıllar boyunca sürecek bir dostluğun sağlam temeller üzerinde kurulmasına yardımcı olacaktır.