Daha İyi Bir Ebeveyn Olmak İster Misiniz? Kendinize Bakarak Başlayın

Klinik Psikolog Şule Müge İlbuldu

Ebeveyn olmak her ne kadar harika bir şey olsa da, bir süre sonra  bu süreçte çocuk öncesi kim olduğunuzu hatırlamak zorlaşabilir, kendinizi unuttuğunuzu fark edebilirsiniz. Oysa iyi bir anne baba olabilmek için hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlıklı olmak gerekir.

 

Çoğu anne-baba çalışma hayatı, ev işleri, sorumluluklar, çocukların bakımı  vs. derken bir koşuşturmaca içinde hayat akıp gidiyor ve ebeveynler kendileri için neredeyse hiç vakit ayırmıyor. Bu durum  tükenmişlik hissinden depresyona dek uzanan bir tabloya neden olabiliyor.

İyi bir ebeveyn olmak için yoğun gayret harcarken kendimizle nasıl ilgileneceğimizi, dengeyi nasıl kuracağımızı anlamak zor olabilir. Peki ebeveynlerin sağlıklı, huzurlu ve mutlu olması için neler gerekli?

 

İlk adım, kendinize bakmak için zaman ayırmanın sizi bencil yapmadığını kabul etmektir. Uçuş görevlisinin kalkıştan önce söylediği gibi: çocuğunuza yardım etmeden önce oksijen maskesini kendinize takın.

 

Ebeveynlerin herhangi bir suçluluk duymadan kendilerine bakmaları çok önemlidir. Çünkü, kendileri için harcadıkları her türlü çabanın çocukları için de büyük getirileri vardır; mutlu ebeveyn mutlu çocuk demektir. Ebeveynler kendilerine vakit ayırdıkça, duygusal tükenmişlik ve stres algısı  azalır, böylece  çocukları için daha fazla sabır, enerji ve tutkuya sahip olurlar. Bu da çocukla  sağlıklı ilişkiler kurmak ve çocuğun sağlıklı gelişimi anlamına gelir.

 

Kendinize dikkat etmek, benlik duygunuzu yeniden keşfetmenin anahtarı olduğundan, işte  size ve ailenize fayda sağlayacak kişisel bakım stratejileri;

 

  • Tüm sorumlulukları tek başınıza üstlenmeyin. Evde işbirliği ve paylaşım mutlaka olmalıdır.
  • Bedeninize iyi bakın. Uykunuzu iyi almaya ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Mutlaka ama mutlaka spor yapın. İlla bir salona gitmeniz gerekmez. Gün içinde size uygun bir zaman dilimini egzersize ayırmanız yeterli olacaktır. Açık havada yürüyüş en önerilendir. Fakat imkanlarınız dahilinde çocuklarınız küçükse veya uygun şartlarınız yoksa evde internetteki spor videoları eşliğinde gerekirse çocuklarınızla birlikte spor yapabilirsiniz. Ya da bebeğinizi bebek arabasıyla gezdirirken tempolu bir yürüyüş bile olabilir. Egzersiz, fiziksel ve zihinsel olarak size fayda sağlar – günlük stresinizi atıp, endorfin salınımını sağlar.
  • Arkadaşlarınızla birlikte dışarı çıkıp sohbet etmek sosyalleşmek için kendinize vakit ayırın. Farklı ortamlarda farklı kişilerle farklı konular konuşmak size iyi gelecektir.
  • Mutlaka eşinizle baş başa geçireceğiniz zamanlarınız olsun. Ebeveyn olabilirsiniz ama bu eş olduğunuz gerçeğini unutturmamalı. Dışarda veya evde  sohbet edip çocuk dışında konulardan konuşmak, romantik bir yemek, yürüyüş, film izleme vs. ilişkinizi besleyip aranızdaki bağı güçlendirecektir. Bu da elbette çok daha iyi bir ebeveyn olmanızı ve eşinizin işbirliğini sağlayacaktır.
  • Kendinize ‘Ben’ zamanı ayırın. Sevdiğiniz kitapları okuyup filmleri izlemek, müzik, dans, yoga meditasyon  veya hayatınızda  bir hobiye yer açmak iç dünyanızı besleyecektir.

Bir günlük tutmayı deneyebilirsiniz. Her gün düzenli olarak yaşadıklarınızı, duygularınızı kağıda dökmek sizi rahatlatacaktır.

 

Bunları yapmaya vaktim yok mu diyorsunuz? Durup bakarsanız mutlaka hayatınızdan  çıkartabileceğiniz bir şeyler olduğunu göreceksiniz. Gereksiz bir temizlik veya ziyaret gibi. Ya da haftada bir gün dışardan yemek söyleyerek ya da eşinizden yardım alarak bir çok başka şeyi yapabileceğinizi fark edeceksiniz. İşlerinizi  öncelik sırasına göre listelerseniz istediklerinizi yapmak için zamanınız kalacaktır.

 

Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. İşler arada bir aksayabilir. Bazen yapabileceğiniz en iyi şey yeterince iyi olmaktır. Çocuklar enerjimizi hisseder ve bize yansıtır. Daha mutlu olduğunuzda, daha az huzursuz , daha sabırlı ve  çocuklarınız için harika bir rol model olursunuz. Bu da çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamak için size daha fazla enerji verir. Tüm aileyi sağlıklı ve mutlu tutan da bu dengeyi sağlamaktır.