Çok fazla ihmal edilen bir konu: Esneklik ve Mobilite

Süleyman Atamtürk

Esnetme Nedir?

Kaslarımızı rahatlatmak ve eklemlerimizin hareket aralığını (range of motion) artırmak için yaptığımız egzersizlere esnetme diyoruz. Esnetme hareketleri esnekliği artırır, çünkü esneklik kazanılabilen ve kaybedilebilen bir özelliktir.

Neden Esnetme Yapmalıyız?

Esneklik çalışmak kas sakatlıklarını önler Bir kasın esnek olması, o kasın zorlanması, burkulması vb. gibi durumlarda dayanıklılık sağladığı için sakatlık geçirme riskimiz azalacaktır. Kaslarımızın esnek olması kuvvet ve güç artışına yardımcı olur yani esneklik bir kuvvet ve güç antrenmanıdır diyebiliriz.

Esneklik çalışmak duruş bozukluklarını düzeltmeye yardımcı olur.

Gün içerisinde sürekli oturduğumuz için veya duruş bozukluklarından dolayı bazı kaslar aktif olarak sürekli çalıştıkları için bu kaslarda gerginlik olur ve zamanla kasın boyu kısalır. Bunun sonucu olarak ise duruş bozuklukları ilerler, bel ve kas ağrıları oluşur. Esneklik çalışmak hızlı toparlanma için önemlidir. Antrenman sonunda kaslarınızın rahatlaması ve gevşemesi için ve bir sonraki antrenmana daha hızlı yenilenebilmek için esneme egzersizlerinin uygulanması çok önemlidir. Esneklik çalışmak rahatlamaya yardımcı olur. Esneme egzersizlerini uyguladıktan sonra vücudunuzda bir rahatlama hissedeceğiniz için psikolojik olarak da olumlu yönden etkilenmiş olacaksınız. Özellikle vücut geliştirme ile uğraşan kişilerin kas kütlesi arttıkça esneklikleri azalacaktır. Bu yüzden esnetme çalışmaları hiç ihmal edilmemelidir. Aksi halde ciddi bir mobilite kaybı söz konusu olacaktır. Bu durumda sakatlık riski artacak ve çalışma kalitesi düşecektir.

Mobilite (Hareketlilik) Nedir ?

Mobilite, kas esnekliği ve birçok eklemin birleşimi olarak kasın en geniş açıda hareket edebilme özelliğidir.

Mobilite dinamik olarak uygulanır ve fonksiyoneldir.  Bu egzersizler sayesinde birçok kası aynı anda aktif hale getirebiliriz.

Eğer antrenmana başlamadan önce hareket kabiliyetinizi arttıracak egzersizler uygulamaz, antrenmana yönelik ısınma hareketini yapmazsanız egzersizi uygulama anında rahat bir şekilde kaslarınızı kullanamaz ve sakatlık riskinizi arttırabilirsiniz.

Mobilite ve Esnetme Ne zaman yapılmalı?

“En doğrusu spordan önce mobilite egzersizleri, ve sadece gergin yerlerinizi esnetmedir,  spordan sonra ise esnetme egzersizlerinin uzun süreli yapılmasıdır.

Spordan önce kullanacağınız kas gruplarını esnetmenizi tavsiye etmem. Çünkü kası esnetmek antrenmandan önce performans düşüklüğüne ve yorgunluk hissine sebep olacaktır.

Antrenmandan önceki ısınma aşamasında sadece gergin olan kasları esnetmeniz ve mobilite hareketleri yapmanız yeterli olacaktır.

Antrenmandan sonra esnetme hareketleri yapmak gerekir ve bu durum tüm spor branşları için geçerlidir.

Çoğumuzda duruş bozuklukları vardır ve bazı kaslarımız sürekli gergindir.

Örneğin göğüs kaslarımız gerginken omuz antrenmanı yaptığımızda gerginlikten dolayı kollarımızı tam açamayacağımız için hareketi düzgün olarak yapamayız.

Ayrıca gergin göğüs kasları omuzları ve omurgayı öne doğru çektiği için hareketi yaparken omurgamızı doğrultamayız.

Bu da omurga için çok tehlikeli bir durum, bir mobilite kaybıdır.

Bu çalışma tarzına devam edilmesi durumunda sakatlık kaçınılmaz olacaktır. Dolayısıyla gergin olan kaslarımızın farkına varıp, onları esnetmemiz ve de çalışacağımız hareketteki mobilitemiz kaliteli bir antrenman yapmak için önemlidir.

Esneklik ve mobilite çalışmalarının doğru şekilde yapılabilmesi ve esnekliği geliştirebilmek için benim önerim  bilinçli ve eğitimli bir eğitmenden destek almanızdır.  Çünkü bilinçsiz bir zorlama sizi sakatlayacaktır.