Çocuklara Kilo Almayı Biz Öğretiyoruz

Uzm. Diyetisyen Selen Teksoy Tamel

“TABAĞINI BİTİRMEN GEREKİYOR”, “BUNLARI YEMEZSEN ARKANDAN AĞLAR”, “BU YEMEĞİ YERSEN ARKADAŞLARINLA OYUN OYNAYABİLİRSİN”, “YEMEĞİNİ BİTİRMEZSEN TATLINI YİYEMEZSİZ”…

Bu cümleleri ve benzerlerini bazen sonunun nereye varacağını bilemeden bir ebeveyn olarak çocuğumuza birçoğumuz en az bir kere kullanmışızdır. İstemeden de olsa çocuğumuza sevmediği bir yemeği zorla o anda yedirebilmek için veya tabağına koyduğumuz yemeği bitirmesi için zorlayarak veya tehditle yedirmeye çalışıyoruz. Bazı çocuklar gerçekten iştahsız olabilir veya o anda tabağına konan yemeğin görüntüsünü sevmediği için yemek istemeyebiliyor. Bu ebeveyn ile çocuk arasında bir savaşa dönüşüyor. Ve sonunda kazanan hep çocuklar oluyor. Aslında konuştuğum birçok psikolog arkadaşımdan aldığım geri bildirimde asıl düşünülmesi gereken sorunun “çocuk yemiyorsa sebebi nedir?” olduğudur. Birçok sebep olabilir. “iştahsız bir çocuk olabilir”, “yemeğin tadını beğenmemiş olabilir”, “yemeğin tabaktaki servis şeklini, görünüşünü veya tabaktaki renk uyumunu sevmemiş olabilir” ve daha birçok sebep o tabağın yenmemesi veya bitirilmemesinin sebepleri arasında sıralanabilir. Aslında bir de şöyle düşünelim. Çocuğumuz yemek saatine yakın bir saatte atıştırmalık bir şeyler yemiş ve yemeğe çok fazla aç olmadan oturmuş olabilir. Dolayısı ile her zaman yediği miktar kadar tabağına servis etseniz bile o gün bu sebepten dolayı tabağını bitirmemiş olabilir. Biz kendimizi de düşünelim. Her zaman sevdiğimiz bir yemeği aynı miktar yemeyebiliriz. Biz kendimizi yemek için zorlamıyorsak o zaman çocuğumuzu da o yemeği bitirmeye zorlamamalıyız.

Bir diğer önemli nokta da gerçekten çocuğumuz o yemeğin tadını sevmemiş olabilir. O zaman o yemeği ısrarcı olup yemesini sağlayıp çocuğumuz üstünde o konuda üstünlük kurmaya çalışmaktansa ona aynı besini farklı şekilde sunarak onun sevebileceği şekle getirmek belki de o besini daha rahat ve severek tüketmesine yardımcı olacaktır.

Bir de çocuğumuza yemeği yerse ödül olarak tatlı veya sevdiği başka bir kaçamak besini verebileceğimizi söylediğimiz an aslında o çocuk yemesi gereken besini vücuduna olan yararı için değil sadece sunulan ödülü kazanmak için yemektedir. Bu tarz besinleri yemesini yasaklamak da en az ödül olarak vermek kadar sorun yaratabilecek duruma sebep olabilir.

Yapılması gereken çocuğumuza sağlıklı besinleri yemesi ile sağlanacak faydaları ve sık tüketilmesi ile sağlığını olumsuz olarak etkileyecek besinlerin zararlarını ve doğru yeme sıklıklarını açıklayıcı bir şekilde anlatmaktır.