Nar Bülbülü

Ümmü Gülsüm Çinici

Çok eski zamanlarda bir nar bülbülü doğmuş, büyümüş. Bir nar ağacına konmuş.

Bu nar bülbülü, nar ağacının koruyucusuymuş. Ne zaman ki nar ağacında çiçekler açar işte o zaman nar bülbülünün nöbeti başlarmış. Onun nöbeti narçiçekleri nara döndüğü zaman bitermiş. Nöbeti boyunca bülbül, gündüzleri neşeli şarkılar, geceleri de ninniler söylermiş.

Bizim nar bülbülünün sahip çıktığı nar ağacının yanında bir havuz varmış. Bu havuzda bir nilüfer yaşarmış. Nilüfer, onun şarkılarını zevkle dinlermiş. Sesine hayranmış. Çok iyi niyetli ve fedakâr oluşunu da takdir edermiş.

Ama narçiçekleri nilüfer gibi düşünmüyormuş. Onlar, nar bülbülünü istemiyor, yaptıklarını beğenmiyormuş. “Hiç durmadan şarkılar söyleyip kafamızı şişiriyorsun. Bizi rahatsız ediyorsun.” diyorlarmış. Nilüfer birkaç defa onları uyarmaya çalışsa da onlar nilüferi hiç dinlememiş.

Bir gün nilüfer, nar bülbülüne “Güzel sesli, iyi yürekli bülbül, bu çiçekler senin kıymetini bilmiyor. Neden bunlara katlanıyorsun? demiş. Nar bülbülü “Ben onları seviyorum. Sevmesem bile bu bir görev. Ben görevimi yarım bırakamam.” diye karşılık vermiş.

Nilüfer, nar bülbülüne “Sen bunu hak etmiyorsun! Bir şeyler yapmalıyız.” demiş. Nar bülbülü, “ Ne yapabiliriz ki?” diye sormuş.  Nilüfer “Değerini anlamalarını sağlayalım, arkadaşım.” demiş. Nar bülbülü bu teklifi biraz çekinerek kabul etmiş.

Ertesi sabah nar bülbülü, nar ağacını terk etmiş. Nilüferin yaprağına konmuş. Narçiçekleri sabah uyanmış ve hiç ses yokmuş. Narçiçeklerinin rengi, şekli bozulmuş. Hiçbiri başını dik tutamamış, gözünü açamamış.  Nar bülbülünün sesi olmayınca çiçekler adeta hastalanmış.

Narçiçekleri, nar bülbülünün değerini o zaman anlamış. Onlar, ancak nar bülbülünün güzel sesinin titreşimleriyle büyüyebilirmiş. Narçiçekleri pişman olmuş ve ağlamaya başlamış.

Nar bülbülü, narçiçeklerini o halde görünce çok üzülmüş. Hemen ağaca dönmüş. O, şarkı söylemeye başlayınca çiçekler de düzelmeye başlamış.

Narçiçekleri, nar bülbülüne o günden sonra hep iyi davranmışlar. Nar bülbülü de nöbetini daha mutlu, daha neşeli tutmuş. Nilüfer de çok mutlu olmuş. Çünkü o haksızlığa uğrayan arkadaşı hakkını alana kadar onun yanında olmuş.

Haksızlığa uğrayan bir arkadaşınıza sahip çıktınız mı?