COVİD-19 Döneminde Ailelere Çocuklarının Ruh Sağlığı İçin Öneriler

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoglu

Son günlerde Corona virüs nedeniyle olağan üstü koşullar altında yaşıyoruz. Bu, bizleri olduğu kadar çocukları da olumsuz etkilemektedir.

COVİD-19’un yayılımını engellemek amacıyla evde kalmamız, kalabalık ve riskli ortamlardan uzak durmamız oldukça önemli. Bununla birlikte kendi ruh sağlığımızın yanında çocuklarımızın da ruh sağlığına dikkat etmemiz gerekmektedir. Böyle dönemlerde çocuklarda içerisinde bulundukları koşullara bağlı olarak stres, huzursuzluk ve kaygı gelişmektedir. Bunlar da çocukların anne – babası ile olan ilişkisini olumsuz etkilemekte, çocukların daha sık inatlaşmasına ve evde gerginlik yaşanmasına neden olmaktadır.

İlk olarak çocuklarımıza içinden geçmiş olduğumuz durumu biraz anlatmamız gerekiyor. Burada çocuğunuzun yaşına göre, çok fazla detaya kaçmadan, temel bilgileri vermek yeterli olacaktır. Örneğin ilkokul çağındaki bir çocuğa, Corona virüsünün neden olmuş olduğu bir rahatsızlık nedeniyle evde kalmanız gerektiğini, yayılımını önlemek amacıyla bir süreliğine arkadaşları ile veya aile büyükleri ile görüşmeyeceğini, dışarıda kalabalık ortamlarda dolaşmaya gidemeyeceğinizi ama bazen sadece arabada dolaşabileceğinizi, şimdilik hayatınız bu şekilde olacağını ama bunun bir süre sonra biteceğini ve eski yaşamınıza geri döneceğinizi belirtebilirsiniz. Ayrıca virüsle ilgili sorulara kısa ve öz bir şekilde, uzmanlardan öğrenebildiğiniz kadarı ile, cevap vermeniz çocuğunuzun huzursuzluğunu ve kaygısını azaltacaktır.

Bilgi verdikten sonra çocuğunuzun yaşamını yeniden düzenlenmeniz yani çocuğunuza günlük rutinler geliştirmeniz çok önemlidir. Unutmayın ki içerisinde bulunduğumuz durum “tatil” değil bir “zorunluluk” tur.

Sıklıkla tatil dönemlerinde çocuklarda sürekli ve kontrolsüz ekran kullanımı (telefon, tablet, televizyon, play station vs) görülmektedir. Bunlar ise kısa vadede çocuğu oyalarmış gibi görünse de orta ve uzun vadede çocuğun ruhsal dünyasını olumsuz etkilemektedir. Dolayısı ile ülkemizin içinde bulunmuş olduğu olağan üstü koşullardan kaynaklanan bir zorunluluk olduğundan hareketle çocuğunuza rehavete kapılmadan okulun yeniden başlayacağını belirtmeniz, onun okula hazırlanmasına ve ara ara derslerine bakmasına teşvik edilmesi gerekmektedir.

Sabahları uyanma ve kahvaltı saatini belirlemek gece uykusunu da düzene sokmanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında gün içerisinde kitap okuma, oyun oynama, televizyon izleme ve tablet vs ile oynama saatlerinin de belirlenmesi çocuğunuzun günlük yaşamını organize etmenizi sağlayacaktır. Bunlara ek olarak da birlikte yapabileceğiniz aktiviteler zamanını belirlemeniz hem çocuğunuzu oyalamanıza hem de kaliteli vakit geçirmenize olanak sağlayacaktır.

Evde kolay bulunan malzemeler ile yapabileceğiniz keyifli ve pratik aktiviteler için Ailemiz Dergisinin Aile İçi Etkinlikler sayfasına (https://www.ailemizdergisi.com/category/etkinlikler/) göz atabilir veya Mert Balın’ın Master Kids sayfasını (https://www.facebook.com/masterkidskibris/) gözden geçirebilirsiniz.

Unutmayın!

Bulunduğumuz koşullar içerisinde evde kalmak en güvenlisidir. Fakat evde kalmanın getirdiği zorunluluk ruh sağlığımızı olumsuz etkilemesin.

Çocuklarınızla keyifli vakit geçirmeniz dileği ile…