Muhabbet Kuşu ve Martı

Ümmü Gülsüm Çinici

Bir varmış bir yokmuş, zaman zaman içinde, hayat hayat içindeymiş.

Uzaklardan minik, minicik, minnacık bir muhabbet kuşu uçmuş gelmiş.

Çok yorulduğu için bir mağaranın ağzında mola vermiş. Çok geçmeden bazı sesler duymuş. Muhabbet kuşu sesleri dikkatle dinlemiş. Sesler inleme şeklinde mağaradan geliyormuş. Ne yapacağını düşünmüş. Sonunda mağaranın içine doğru ilerlemiş.

Muhabbet kuşu bu yeri keşfederken bu sesler yine yükselmiş, sonra tamamen kesilmiş. Muhabbet kuşu içeride bir tur atmış. Her yere bakmış. Yerde yatan bir martı varmış.

Muhabbet kuşu hemen martının yanına gitmiş. Martı hiç ses çıkarmıyormuş. Gözleri de kapalıymış. Muhabbet kuşu nefesini kontrol etmiş. Nefes alıyormuş. Onu uyandırmaya çalışmış. Defalarca ona seslenmiş: “Martı kardeş, kendine gel, uyan.” Ama nafile martıda hiç tepki yokmuş. Muhabbet kuşu onun vücudunu kontrol etmiş bu kez. Martının bacağı kanıyormuş.

Muhabbet kuşu hemen yaraya müdahale etmiş. Başının altına yastık koymuş. Martı gözünü açmış. Muhabbet kuşu ona su içirmiş.

Muhabbet kuşu, martıya kendini tanıtmış. Onu nasıl bulduğunu anlatmış. İzin almadan içeri girdiği için özür dilemiş.  Martı ona “Gelmene memnun oldum ve yardımların için teşekkür ederim.” demiş. “Sizi bu halde bırakıp gitmek istemem. Kendimi sizin yerinize koyduğumda yaralıyken birinin yanımda olmasını isterdim.” demiş. Martı gülümsemiş.

Muhabbet kuşu, martıya hem arkadaş olmuş hem de iyi bir bakıcı. O minicik haliyle martıya çok iyi bakmış. Gün geçtikçe onların dostluğu pekişmiş, martının ayağı iyileşmiş. Bir sabah martı erkenden uyanmış. Muhabbet kuşu hala uyuyormuş. Martı, sessizce mağaradan çıkmış.

Muhabbet kuşu uyanmış.  Martıyı görememiş. Ona seslenmiş: “Neredesin dostum? Martı da ona seslenmiş: “Mağaranın girişindeyim. Yanıma gelir misin?” Muhabbet kuşu oraya gitmiş.

Martı ayaktaymış. Yanında mis gibi kokan taze tohumlar varmış. Muhabbet kuşu gördüklerine çok sevinmiş. Martı gülümseyerek “Kendimi senin yerine koydum sabah uyanınca taze tohum yemek iyi olur diye düşündüm.” demiş. İki arkadaş birbirine sevgiyle bakmışlar.

Bir muhabbet kuşu bir martının iyileşmesine yardım etmiş. Hayat güzel sürprizlerle dolu değil mi?