Sünnet

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Gönül Küçük Erensu

Sünnet, penisi kaplayan derinin uç kısmının cerrahi olarak alınmasıdır. Tıbbi veya geleneksel nedenlerden dolayı yapılmakla birlikte ülkemizde geleneksel sünnet daha sıktır.

Eskiden kalma adetlerden dolayı sünnet hala “basit” bir işlem olarak görülmektedir. Aslında sünnet, ciddi bir cerrahi müdahale olup, doktorlar tarafından hastane şartlarında ve uygun ortamda yapılmalıdır. Sünnet olacak çocukların psikolojik olarak hazırlanması, sünnet sonrası oluşabilecek sorunlardan korunma açısından çok önemlidir.

Sünnet ne zaman yapılmalıdır?

Bu konu çok tartışılan bir konu olmakla birlikte, sünnetin yapılmaması gereken dönem Fallik dönem adı verilen 2-6 yaş arasıdır. Çocuğun cinsel kimliğini keşfettiği bu dönemde sünnet yapmak uygun değildir. Hele de bu dönemde lokal anestezi ile sünnet yapmak çok zararlıdır.  Çocukta psikolojik sorunlara yol açabilir ve bu dönemde bu bölgeye ağrılı bir girişim yapılması, ileride geri dönüşü çok zor olabilecek, psikoseksüel ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Aslında en uygun yaş grubu bebeğin ilk 3 aylık dönemidir. Bu süre içinde lokal anestezi ile çok rahatlıkla sünnet yapılabilmektedir. 3 aylıktan sonra bebeğin bilinç durumu iyice gelişmeye başladığı için lokal anestezi ile bu işlemi gerçekleştirmek zor olmaktadır.

Hangi anestezi yöntemi tercih edilmelidir?

3 aydan küçük bebeklerde lokal anestezi ile yapılabilirken, daha büyük çocuklarda ise genel anestezi uygulaması gerekmektedir. Uygulanan genel anestezi ile çocuklar uyumakta ve böylelikle hem ağrı hissetmemekte, hem de sünnetin oluşturabileceği psikolojik negatif etkilerinden korunmaktadır. Çocukların psikolojik konforunun sağlanması ile birilerinin tutmasının verdiği baskıdan kurtulan çocukların sünnetleri de işlemi gerçekleştiren cerrah tarafından daha özenle yapılabilmektedir.

Sünnet hangi ortamda yapılmalıdır?

Cerrahi bir işlem olan sünnet, tartışmasız olarak bir ameliyathanenin sağlayacağı steril bir ortamda yapılmalıdır.

Sünnet çocuk hastaların cerrahi girişimleri konusunda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılmalıdır. El becerisi ve tecrübeye dayalı olarak öğrenilebilen bir cerrahi işlem olsa da uzman doktorların dışında yapılan sünnet olgularında çocuğun ilerideki cinsel hayatını tamamen bitirecek, geri dönüşsüz komplikasyonlar olabilmektedir. Bu konuda uzmanlaşmış kişiler Çocuk Cerrahları ve Çocuk Ürologlarıdır.

Sünnet sonrası bakım nasıl yapılmalıdır?

Sünnetten sonra cildin kapanması 2-3 gün içinde olmaktadır. Ancak, dikişlerin erimesi ve dokulardaki ödem/şişliğin geçmesi 2-3 haftayı bulabilir. Çocuğun yaşına ve kilosuna uygun olarak önerilen ağrı kesicinin ilk 2 gün düzenli olarak kullanılması çocuğun sünnet sonrası dönemi rahat geçirmesi açısından faydalıdır. Sünnet yarasına idrar gelmesi yaranın iyileşmesini geciktirmez ve enfeksiyon açısından risk oluşturmaz. Bezlenen bebeklerde sünnet pansumanına kaka bulaşması durumunda pansumanın çıkartılması ve antiseptik solüsyonlarla temizlenmesi önerilmektedir. Sünnet pansumanı normal şartlarda ilk 24 saatten sonra çıkartılabilir. Verilen ağrı kesici sayesinde sünnetten 1-2 gün sonra gündelik hayata dönülebilir, genelde 7 gün sonra çocukların okula dönmelerine izin verilebilir. Sünnetten sonraki gün ılık su banyolarının yapılması sünnet yarasının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmaktadır.

Sünnet sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Sünnet sonrası pansumanda kırmızılık olması, şişlik veya morluk görülmesi, penis üzerinde sarı-beyaz kokusuz kabuk oluşması normaldir. Çocuğun dikkatsizliği sonucu sünnet yarasına travma olması ile birlikte kanama görülebilir. Durmayan kanama, idrar yapmakta sorun, ateş veya kötü kokulu akıntı durumlarında mutlaka doktora kontrole götürülmelidir.

Bezli çocukların sünnet sonrası bezleri normal bağlanabilir, daha büyük çocuklar ise külotlarını giyebilirler.

Sünnet cerrahi bir işlemdir ve her ameliyat gibi sonrasında bazı sorunlar görülebilir. Sünnetin çocuk için en ideal şartlarda yapılması, ilerde yaşanabilecek sorunların engellenmesi açısından oldukça önemlidir.