Başarılı bir Eğitim Yılı için YogaKids – Çocuk Yogası

Eğitim Uzmanı ve Danışmanı Hunat Ayşe Öztoprak

Yetişkin yogasından epey faklı olan YogaKids, yoga hikayeleri, oyunları ve şarkıları ile çocukların ilgisini çeken oldukça eğlenceli bir akıştır. Vücutlarımızla canlandırarak üç boyutlu hale getirdiğimiz hikayeler fiziksel ve bilişsel gelişimi destekler. Çocuklarımızı erken yaşta yoga ile tanıştırdığımızda onların sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kazanmalarına ve gelecekte de yoganın sunduğu faydalardan yararlanmalarına olanak sağlamış oluruz.

Peki nedir bu faydalar?

  • Güven duygusunun gelişmesi

Düzenli olarak yoga pratiği yapan çocuklar, yoga duruşlarını öğrenirken beden ve zihin arasında bağlantı kurar ve bu güven duygusunun gelişmesine yol açar. Pratik yaptıkça ayak parmaklarına dokunabildiğini farkeden çocuk başarı duygusunu tadar. Rekabetin olmadığı yogada, her çocuk kendi hızı doğrultusunda gelişim gösterir ve böylelikle kıyaslama, karşılaştırma tamamıyla ortadan kalkmış olur. Hepimiz çocuklarımızın aktif olarak spor dalları ile ilgili olmalarını isteriz ancak futbol, atletizm veya jimnastik gibi bir çok spor dalının barındırdığı rekabetçi yaklaşım her çocuğa uygun olmayabilir. Yarışma ve kazanma duygusu bazı çocukların karakterlerine hitab etmeyebilir. Bu tür duyguların yerine, yapabildiklerinin en iyisini yapar ve odağına sadece kendisini yerleştirerek güven duygusunu geliştirir.

  • Sağlıklı bir bedene teşvik etmesi

Yoga duruşları ile esneyen, güçlenen ve koordinasyonu gelişen çocuklar daha sağlıklı bir bedene kavuşmanın farkındalığı ile kendilerine güvenerek pratiklerine odaklanırlar. Yoga pratiğinin devamlılığı sağlandığında kan akışı ve dayanıklılık artar. Neticesinde fiziksel aktivitelerde yaralanma riski azalır, hastalıklar bedenden uzak durur ve çocuklar kendi bedenlerinin sorumluluğunu almaya başlar.

  • Konsantrasyonun arttırması

Çocuk yogasına düzenli katılım gösteren öğrencilerin konsantrasyonlarındaki artış öğretmenleri tarafından kolaylıkla gözlenebilir. Aslında sadece konsantrasyon değil aynı zamanda davranışlardaki dinginlik de öğrenmeye daha açık hale getirir çocukları. Sınıf öğretmenliği yaptığım dönemlerde çocukların ilgilerini toplamak ve silkinerek derslerine odaklanmalarını sağlamak amacıyla yogaya başvurmam benim için deneysel bir yaklaşımdı, ancak şimdi görüyorum ki dünyanın bir çok ülkesinde eğitim müfredatına dahil edilmiş durumda yoga. Öğretmenlerin geri bildirimleri bir araya getirildiğinde yoganın eğitimin bir parçası olması kaçınılmaz çünkü çocuklarda odaklanma ve konsantrasyonu devam ettirebilme becerisi belirgin olarak farklılık göstermekte.

  • Çocukların nefes yoluyla stres yönetimi becerisi kazanması

Kontrollü nefes alıp vermenin sadece çocuklar üzerinde değil biz yetişkinler üzerinde de mucizevi etkisi var. Özellikle stres ve endişe doğru nefes alındığı taktirde kontrol altına alınarak yerini sükunete bırakır. Nefes teknikleri doğru öğretildiği taktirde çocuklar solunum yoluyla bir çok rahatsız edici duygunun üstesinden gelebilir ve kendilerini ihtiyaç duydukları güven ve onay ortamına çekebilirler. Anksiyeteyi en aza indirgemek için en çok başvurulan yoga ve beraberinde gelen nefes teknikleri üzerine araştırmalar devam ediyor ve okudukça fark ediyoruz ki akıl sağlığı üzerinde yadsınamaz pozitif etkisi gün geçtikçe daha belirgin hale geliyor.

  • ‘Mindfulness’ – Farkındalığın artması

Son zamanlarda karşımıza sıkça çıkan ‘Mindfulness’ – farkındalık kavramını çocuklara anlattığım gibi oldukça basit bir şekilde ifade edecek olursak, anı fark etmektir. Vücudunuzun ne hissettiğini, ne gördüğünü, ne kokladığını, ne tattığını bilinçli olarak gözlemlemek yani tüm duyuların şu an içerisinde bulunduğu ortamda yargısızca tam kapasite kullanılmasıdır. Farkındalık duyularımızın işleve geçmesi kadar aklımızın ve düşüncelerimizin kontrolünü elimizde tutmamızdır. Söylenen üzücü bir söz veya yapılan haksız bir davranış karşısında tepki vermeden evvel o arayı yakalamak ve başta kendimizi ve sonra çevremizdekileri üzmeden evvel kontrolü ele geçirmektir. Özellikle güçlü duygularla baş etmeye çalışan ergenler için ne muhteşem bir araç aslında! Özgürlük ve güç o anda saklı…

  • Koordinasyon ve dengenin gelişmesi

Yoga duruşları gündelik hayatta kullanmadığımız kas gruplarının çalışmasına olanak vererek çocukların vücutlarını simetri dahilinde güçlendirmelerine, motor gelişimini teşvik ederek koordinasyonun ve dengenin sağlanmasına katkı sağlar. Farklı dikkat zorlukları ile mücadele eden çocuklar için denge gelişimi ile dikkat eksikliğinin üstesinden gelinebilir, zihnin durgunluğu sağlanabilir. Bir çok teknolojik uyarıma maruz kalan günümüz çocuğu için yoga, içsel gücün kapılarını açar.

Tüm bu faydalarının bilinmesi ile YogaKids sadece bir okul sonu aktivitesinden daha öte, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. @orgayoga