Patlayan Poşet

Sevgili Ebeveynler,

Bu ay sizlere yine çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz bir deney önermek istiyoruz.

Deneyimizin ismi, Patlayan Poşet. İsminden de anlaşılacağı gibi bu deneyimiz hem sesli, hem de etrafı biraz kirletebileceğinden dolayı, açık alanda yapılması gerekmektedir.

Öncelikle deneyimiz için gerekli olan malzemeleri listeleyelim (Deney malzemelerinin satın alma işlemini çocuklarınızla birlikte yaparsanız, etkinlik çok daha değerli olacaktır).

  • Kilitli saklama poşeti,
  • Karbonat,
  • Sirke,
  • Kağıt havlu, tuvalet kağıdı veya kağıt mendil

Deneyin yapılışı:

Öncelikle kilitli poşetimizin sızdırmazlık testini yapmamız gerekmektedir. Poşetin içerisine bir miktar su koyup, kilidini kapatın. Daha sonra poşete basınç uygulayıp, poşeti çevirerek herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol edin. Sağlam ve hiçbir sızıntı yapmayan bir poşet bulana kadar bu işleme devam edin.

Poşetin içerisine, poşet hacminin üçte biri kadar sirke, üçte biri kadar da su ekleyin.

Kağıt havlu, tuvalet kağıdı veya kağıt mendili açın ve içerisine bir yemek kaşığı kadar karbonat koyun. Kağıdı sarın ve karbonatı içerisine hapsedin.

Etrafın kirlenmesinde sakınca olmayacak bir açık alana gidin J Kilitli poşetin kilidini, hazırladığınız karbonatlı kağıdın girebileceği şekilde aralayın. Karbonatlı kağıdı, poşetin içerisine atın ve hızlıca poşeti tekrardan kilitleyin. Poşeti hızlıca dört, beş kez sallayıp, iki-üç metre uzaklıktan gözlemlemeye başlayın. Poşet git gide büyüyecek, ve en sonunda basınca dayanamadığı noktada patlayacaktır.

Bu deneyimizde kağıda sarılı karbonat, kağıdın suda ıslanıp, tepkimenin başlamasına kadar bizim poşeti kapatacağımız zamanı sağlar. Asidik bir sıvı olan sirke ile alkali soda birleşince tepkimeye girer ve milyonlarca minik baloncuk içerisinde karbondioksit gazı ortaya çıkar. Gaz miktarı arttıkça poşet gerilecek ve şişmeye başlayacak, basınç yeterli seviyeye geldiğinde ise poşet yırtılacak ve gaz çıkışında bir küçük patlama olacaktır.

Deney sonunda etrafı temizlemeyi, deneyden artan parçaları çöpe atmayı ihmal etmeyiniz.:)

Keyifli günler dileriz.