Lava Lambası

Mert Balın

 

Öncelikle deneyimiz için gerekli olan malzemeleri listeleyelim ( Deney malzemelerinin satın alma işlemini çocuklarınızla birlikte yaparsanız, etkinlik çok daha değerli olacaktır).

  • Bir bardak sıvı yağ,
  • Kırmızı gıda boyası,
  • Damlalık,
  • Huni,
  • Sim,
  • Şeffaf bir şişe,
  • Efervesan (suda köpüren ve çözünen) bir ilaç

Deneyin yapılışı:

Deney malzemelerimizi hazırladıktan sonra ilk olarak şeffaf şişemizin yarısından biraz fazlasını sıvı yağ ile doldurun. Bu işlem için huni kullanabilirsiniz. Ayçiçek yağı hem ucuz hem de rengi itibariyle bu deney için oldukça uygundur. Daha sonra kırmızı gıda boyasını bire bir oranında su ile karıştırın ve damlalık yardımıyla şişeye damlatın. Kırmızı damlacıkların hareketini inceleyin. Şişedeki yağ ile karışıyor mu? Yağın üzerinde mi kalıyor, aşağıya mı çöküyor? Yoğunluk farkından dolayı renkli su şişenin dibinde toplanacaktır.

Şişenin dibindeki renkli su 1-2 parmak yüksekliğine ulaşana dek bu işlemi tekrar edin. Daha sonra eğer siminiz varsa, bir çay kaşığı kadar şişeye ekleyebilirsiniz.

Eğer şişenin kapağı var ise, kapattıktan sonra dikkatlice ve yavaşça şişeyi ters çevirebilirsiniz. Bunu yaparken kırmızı suyun hareketini inceleyin. Su sürekli olarak yağın altında toplanacaktır.

Şişenin ağzını açtıktan sonra, içerisine ilacın yarısını atın. Bu bir vitamin veya suda eriyen asprin türevi bir ilaç da olabilir.

İlaç ağırlığından dolayı şişenin dibindeki suya ulaşınca kabarcıklar oluşturacaktır. Kabarcıklara tutunan kırmızı boyalı su damlacıkları ve simler sıvı yağın yüzeyine çıkacak, daha sonra patladıktan sonra tekrar aşağıya süzülecektir. İlacın tamamı çözünene kadar bu işlem tekrar edecek ve görsel bir şölen sunacaktır.

Dilerseniz ışıkları kapatıp, şişenin altından da bir ışık kaynağı kullanarak farklı ve eğlenceli görüntülere şahit olabilirsiniz.

Yeni yılınızı kutlar, bilimin ışığında mutlu günler dileriz.