Zıplayan Yumurta

Mert Balın

Sevgili Ebeveynler,

Bu hafta sizlere, şaşırtıcı ve eğlenceli bir başka deney önermek istiyoruz. Deneyimizin adı; Zıplayan yumurta.

Öncelikle deneyimiz için gerekli olan malzemeleri listeleyelim. (Deney malzemelerinin satın alma işlemini çocuklarınızla birlikte yaparsanız, etkinlik çok daha değerli olacaktır)

  • Şeffaf bir su bardağı ( cam veya plastik olabilir),
  • Bir yumurta (haşlanmış da olabilir),
  • Bir su bardağı kadar sirke

Öncelikle çocuğunuzla yumurtalar hakkında konuşarak başlayabilirsiniz.

Kahvaltılarımızın vazgeçilmezlerinden biri olan yumurta, aynı zamanda birçok başka tatlı ve yiyecekte de karşımıza çıkmaktadır.

Haşlanmış yumurta dışındaki kullanımlarda, yumurtanın kabuğunu sert bir cisme veya başka bir yumurtaya çarpıp kırdıktan sonra akını ve sarısını kullanırız.

Yumurtanın kabuğu oldukça kırılgandır. Kimi zaman marketten eve gelene kadar, koruyucu kutusunda olsa bile kırılanlar olabilir. Peki bir yumurtayı 2-3 parmak yüksekten bıraksak kırılmaması ve hatta zıplayıp sekmesi mümkün olabilir mi acaba?

Yumurtayı dikkatlice su bardağının içine yerleştirin. Daha sonra üzerini örtecek kadar sirke ekleyin. 5-10 dakika sonra yumurtayı gözlemleyin. Yumurtanın kabuğunun üzerinde minik kabarcıklar oluştuğunu göreceksiniz. Dilerseniz ertesi gün yumurtayı dikkatlice bardak içerisinde hareket ettirip çevirebilirsiniz. 1-2 gün sonra yumurtanın kabuğunun eridiğini, yumuşak bir hal aldığını ve hatta 2-3 santim yükseklikten masaya bıraktığınızda sektiğini göreceksiniz.

Yumurta kabuğu kalsiyum karbonattan oluşmaktadır ve sirke, asitli yapısından dolayı kabuğu eritir ve yumurtanın sadece zarı kalır, böylelikle kırılmadan zıplayabilir.

Dilerseniz yumurtaya bir fener yardımıyla ışık tutup içini de gözlemleyebilirsiniz.

Yumurtanın zarının delinip, etrafı kirletme riskine karşın, dilerseniz haşlanmış yumurta da kullanabilirsiniz.

Keyifli günler dileriz.