Çözülen Renkler

Mert Balın

Sevgili Ebeveynler,

Bu ay sizlere yine çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz bir deney önermek istiyoruz.

Deneyimizin adı, Çözülen Renkler.

Öncelikle deneyimiz için gerekli olan malzemeleri listeleyelim (Deney malzemelerinin satın alma işlemini çocuklarınızla birlikte yaparsanız, etkinlik çok daha değerli olacaktır). Bu haftaki deneyimizde dışarıdan fazla bir malzemeye ihtiyacınız olmayacak. Hatta belki de evdeki abur cubur dolabından bile bulabilirsiniz. Bunlar;

  • Renkli bonbon şekerlemeler,
  • Düz bir tabak,
  • Damlalık veya pipet ve
  • Bir bardak su.

Deneyin yapılışı:

Deneye öncelikle, çocuğunuzla ana ve ara renkleri konuşarak başlayabilirsiniz. Sarı, Kırmızı ve Mavi ana renklerdir. Bu renklerin çeşitli oranlardaki karışımları ile de ara renkler oluşur. Bunlar;

Kırmızı + Sarı = Turuncu,
Mavi + Sarı = Yeşil,
Mavi + Kırmızı = Mor şeklindedir.

Düz tabağın en dış kenarlarına renkli şekerlemeleri yerleştirin. Yerleştirme sırasında isterseniz ana renkleri yanyana, veya birden fazla rengi yan yana, veya belirli bir patern uygulayarak dizebilirsiniz. Daha sonra bir pipet, damlalık veya küçük bir kaşık yardımıyla şekerlemelerin üzerlerine su damlatın. Islanan şekerlemelerin kaplaması olan renkler bir süre sonra suda çözülmeye ve tabağın merkezine doğru hareket etmeye başlayacaktır. Suyu şekerlemelerin üzerine damlatırken eşit miktarlarda olmasına dikkat etmek, renklerin düzgün dağılması için önemlidir.

Oluşan renk cümbüşünü farklı şekerleme kombinasyonları ile deneyip bunları fotoğraflayabilir, hatta video çekimi bile yapabilirsiniz.

Deneyimiz hakkında yardımcı bilgiler:

Renk; ışığın cisimlere çarptıktan sonra gözde oluşturduğu yansımadır. Cisimler yansıttıkları renkte görülürler.

Ana Renkler; bu renkler mavi, kırmızı ve sarıdır. Referans alınan renkler ana renklerdir. Ana renklerin belli oranlarda karıştırılmasıyla ara renkler elde edilir.

Ara renkler; yeşil, mor, turuncu’dur.

Soğuk renkler; yeşil, mavi, mor’dur.

Sıcak renkler; sarı, kırmızı, turuncu’dur.

Keyifli günler dileriz.