Kendi Şişen Balon

Mert Balın

Öncelikle deneyimiz için gerekli olan malzemeleri listeyelim. ( Deney malzemelerinin satın alma işlemini çocuklarınızla birlikte yaparsanız, etkinlik çok daha değerli olacaktır.) Bunlar; Sirke, Karbonat, Balon, Huni, 1 veya 1.5 litrelik boş şişe, Ölçü Kabı ve Su.

Deneyin yapılışı:

Deneye öncelikle, çocuğunuzla balon şişirme yöntemlerini tartışarak başlayın. Balonu nefesimizle veya bir pompa yardımıyla şişirebiliriz. Peki balona hiç dokunmadan balonu şişirebilir miyiz?

Balonun ağzına öncelikle huniyi geçirin, ve bir yemek kaşığı veya tahmini 10 gram kadar karbonatı, balonun içine doldurun.

Daha sonra ölçü kabına 150 ml kadar sirke koyun. Bu işlemi yaparken çocuğunuzun yaşına uygun şekilde size yardımcı olmasını isteyin.

Ölçekli kap üzerindeki rakamları çalışmak, şişeden ölçü kabına sirkeyi boşaltmak gibi aşamaların tümü farklı yaş gruplarına göre faydalı aktiviteler olacaktır.

Sirke eklediğiniz kaba bu sefer 100 ml kadar da su ekleyin. Eğer çocuğunuzun yaşı uygun ise 150 ml nin üzerine 100 ml ekleme ile toplama işlemi veya daha küçük yaşlarda ölçeklerin üzerindeki çentiklerle çalışma yapabilirsiniz.

Hazırlamış olduğunuz su ve sirke karışımını huni yardımıyla veya ölçü kabı ile şişenin içine boşaltın. Burada dikkat edilecek konu, huninin temiz olmasıdır.

Daha önceden karbonat koymak için kullandığınız huniyi kullanacaksanız, öncesinde huniyi yıkayıp, kurulamanız önemli olacaktır.

Şişemiz ve içindeki sıvılar hazır, balonumuz ve içindeki karbonatımız da hazır olduğuna göre deneye geçebiliriz.

Balonu şişenin ağzına geçirin, bu esnada şişenin içerisine karbonatların dökülmesini önleyin. Daha sonra hazır olduğunuzda, balonu elinizle yukarı kaldırıp tüm karbonatın şişenin içine dökülme-sini sağlayın.

Sirke ile buluşan karbonat, karbondioksit gazı üretecek, ve bu gaz balonu şişirecektir.

Keyifli aktiviteler dileriz..