Karışmayan Sıvılar

Konuk Yazar: Mert Balın

Deneyimiz sırasıda kullanılacak malzemelerin alışverişini çocuğunuzla birlikte yaparsanız, etkinliğimiz onlar için çok daha değerli olacaktır.

Deneyimiz için gerekli olanlar; ince uzun bir bardak, bal veya yoğun bir şurup, bulaşık deterjanı, su, farklı renklerde sıvı gıda boyaları ve sıvı yağ.

Önce ince bir bardağın içerisine 1-2 parmak yüksekliğinde bal veya şurubu ekleyiniz. Ancak bunu yaparken bardağın kenarlarına bulaşmamasına özen gösteriniz. Daha sonra  üzerine farklı renkte bir bulaşık deterjanı ekleyiniz. Bal sarı renkli olduğu için kontrast bir renk oluşması için mavi veya yeşil renkli bir deterjan kullanmanız daha uygun olabilir.

Karışımın üzerine yine farklı bir renkte su ve gıda boyası karışımını çok yavaşça ekleyiniz. Bunu yaparken, bir kaşık veya damlalık kullanarak azar azar eklemeye ve deterjan ile karışmamasına dikkat ediniz. Yine bir önceki renkten farklı olması amacıyla kırmızı renk gibi gıda boyaları güzel görüntü oluşmasını sağlayacaktır.

En üste ise, yine yavaşça, sıvı yağ ekleyiniz. Böyelikle 4 farklı katman ve 4 farklı renk elde edeceksiniz.

Tüm bunlar 4 farklı sıvının farklı yoğunluklarda olması sebebi ile birbirine karışmamaktadır.

Dilerseniz daha sonra bu bardağın içine bozuk para, leblebi, kibrit çöpü, pinpon topu gibi farklı yoğunlukladaki nesneleri de atarak, hangi katmanda durduğunu inceleyebilirsiniz.

Bu deneyi küçük ve kapaklı bir şişe içerisinde sadece gıda boyası ile renklendirilmiş su ve yağ ile de deneyebilirsiniz.

Daha sonrasında kapağı sıkıca kapatıp, şişeyi kuvvetlice çalkaladığınızda sıvıların karıştığını ancak şişeyi sabit bir yere koyup, birkaç saat beklediğinizde ise yine sıvıların ayrıştığını gözlemleyeceksiniz.

Deneyde kullandığımız maddelerin yoğunluklarına bakacak olursak; Balın 1.42, Deterjanın 1.10,  Suyun 1.00 ve Bitkisel yağın 0.92 olduğunu görürüz.

Keyifli aktiviteler dileriz…