Yeni Senede Bizi Ne Bekliyor?

Yoga ve Mandala Eğitmeni

Ferdiye  Yurdakul

“Biz, aradığımız şeyiz. O, her zaman orada ve eğer ona vakit ayırırsak; kendisini bize bilinir kılar.”

Thomas Merton

 

‘Noel’ sözcüğü, size neleri çağrıştırmaktadır? Bu sözcüğü duyduğunuz zaman aklınıza çocukluğunuza dair anılarınız geliyor mu? Geliyorsa eğer, gerçekten yaşıyorsunuz demektir.

 

Noel’i yaşamak, Noel gecesi neler yaptığımızı anımsamak, kırmızı, yeşil renklerini, çeşitli çeşitli süslemelerle, doğadan bir resim gibi, süslenen ağaçları unutamamak demektir.

 

O gün boyunca yaşanan heyecan, yapılan hazırlıklar, okulda ve evde giyeceğimiz kıyafet hesaplamaları ve sonsuz sevgiyle daha nice yaşadıklarımız. Aile bağlarının o gecede daha da bir güçlenmiş hissiyatının yaşanması da apayrı bir durum.

‘Noel’e Hazırlık

 

Son birkaç gündür yediden yetmişe bir telaş içinde. Kimisi market alış verişi, kimisi yeni kıyafetler için mağaza gezmesi, kimisi senenin sonuna doğru armağan dağıtımı koşuşturmasında. Yeni seneye eksiksiz girmek, en büyük. Bir geceye sığdıramayacağımız kadar yemek, tatlı, şekerleme ve içecek birikimi ne kadar doğru? Yeni yıla girmeden iyilik yapmayı da düşünmek, doğadaki tüm canlıların iyiliğini istemek kadar güzel duygular barındıran düşünceler olamaz bence. Kendimizi yeni yıla hazırlarken çevremizde neler olup bitiyor?

 

Noel Bayramı

 

Noel Bayramı, her yıl 25 Aralık’ta kutlanıyor. Kutlamalar, 24 Aralık’ta Noel arifesiyle başlıyor ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor. Noel, Hristiyanlar tarafından “Kurtarıcı Mesih” olarak kabul edilen Hz. İsa’nın doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı bayram. Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodokslarsa, Noel’i Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ta kutluyor. Noel bayramının temelinde antik çağlarından beri kutlanan Pagan ve Roma kış festivalleri olan Yule ve Saturnalia bayramları var. Roma İmparatorluğu döneminde, Hristiyanlar yerel halkın bu dini daha kolay benimsemesi için pagan bayramlarını dini bir bayram olarak kutlamaya başladı. Günümüzde ise Noel, Hristiyan olmayanlar tarafından da kutlanan, dini esaslarından arınmış, hediye alışverişi etrafında yoğunlaşan evrensel bir bayram haline geldi. Bu değişikliğin en belirgin simgelerinden biriyse “Noel Baba” figürü.

 

Kutlamalar

 

Yılbaşı kutlamaları yeni yılı karşılamak amacıyla yapılıyor. Bu gelenek milattan önce 46 yılında Roma İmparatorluğunun önemli liderlerinden Julius Sezar tarafından başlatıldı. Yeni yılın ilk günü, dünyada en yaygın şekilde kullanılan Miladi takvimin ocak ayının ilk günü olarak belirlendi. Her alanda yeni bir başlangıç anlamı taşıyan yeni yıl, dünyada birçok ülkede değişik gelenek ve etkinliklerle kutlanıyor. Tümünün ortak amacı ise, gelecek yılın umutla bolluk ve şans getirmesi. 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gecede kutlanan yeni yıl ile Noel bayramı temelde birbirinden farklı. Ancak iki bayramın yakın olmasıyla, Türkiye gibi Noel kültürüne yabancı olan ülkelerde sıkça karıştırılıyor.

 

‘Noel Baba’ Kimdir, Nereden Geliyor?

 

Çocukluğumdaki Noel Baba, ilgi çeken bir dedeydi. Beyaz sakalıyla, kıyafetleriyle, renk renk armağanlarıyla çocukluk anılarımı süslüyordu. Kocaman evimizin kocaman şöminesinin bacasından yılbaşı günü bana armağan bırakacağına her seferinde emindim. Tabii ki sonraki gün, bu düşüncemi bir sonraki yılsonuna kadar unutuyordum.

 

“Noel Baba”, 24 Aralık gecesi evlere gizlice girerek çocuklara hediye bırakan efsanevi bir figür. Günümüzde, kırmızı elbiseli, kır saçlı, beyaz sakallı, sevimli birisi olarak resmediliyor. “Noel Baba” efsanesinin Piskopos Nikola’yı konu alan Hollandalı Sinterklaas öyküsüne dayanıyor. “Noel Baba”nın, sene içerisinde “yaramazlık yapmayan” çocuklara armağan getirme geleneğiyse, İskandinav mitolojisindeki Tanrı Odin’den geliyor.  (67 Buçuk adlı kitabımdan )

 

11 – 13 YAŞ GRUBU

YOGA SEANSI

 

Giriş Bölümü

 

Çocuğunuzu selamlayın. Onu matının üzerine bağdaş kurmaya davet edin.

 

Nasıl olduğunu sorun. Bağdaş kurdunuz ve oturdunuz. Ellerinizi dizlerinizin yanına yere koydunuz. Sırtınızı hafifçe yuvarladınız, öne doğru eğildiniz ve karşıya baktınız. Ağzınızı kocaman açıp ağızdan hızlı ve güçlü nefesler alıp vermeye başladınız. “Balasana”da dinlendiniz.

 

Topuklarınızın üzerine oturdunuz, alnınızı yere koydunuz ve ellerinizi de kalçanızın yanına getirdiniz. Köpek nefesini beş kez tekrarladınız. Bu nefesle matlarınızın üzerinde oldukça sakinleştiniz ve matlarınızın üzerine uzandınız.

 

Isınma

 

Isınma hareketlerini yapmak için onu yavaşça ayağa kaldırın. Biraz yanlara, öne ve geriye doğru uzama hareketleri yaptınız. Kaslarınızı uzatırken ısındınız da.

 

Elma Ağaçları ve Dansçılar

 

Öncesinde A / B’yi tespit ediniz. Müzik açacağınızı ve dans edeceğinizi söyleyin. Müzik durduğunda A, elma ağacı olacak (Ağaç Duruşu); B’ de yere oturup karşısındakini seyredecek deyin. Müzik tekrar başladığındaysa, aynı anda dans edilecek diye de ekleyin. Tabii ki belli bir süre sonra gruplar değişecek.

 

A, B; B de A olacaktır. Aynı süreç, bu sefer tam tersi grup için başlayacaktır. Bir süre bu şekilde devam edilir ve çocuğunuzla hem eğlenirsiniz hem de ısınmış olursunuz.

 

Gelişme Bölümü

 

Yoga kartlarını bir keseye koyup karıştırın. Çocuğunuzdan sizinle ikili eş olmasını ve bir kart seçmesini isteyin. Karttaki asanaya yeni bir ad bulmasını ve size o asanayı yeni adıyla tanıtmasını, duruşu size göstermesini isteyin. Bir taraftan da  yeni adıyla tanıdığınız asananın orijinal adını da hatırlamasını isteyin. ( Ad Bulma Oyunu ) Böylece, çocuğunuz hareketlere yeni ad bulmayla cesaretli olmayı öğrendi.

 

Sonuç Bölümü

 

Çocuğunuzdan matına uzanmasını isteyin. Beşer kez balon nefesi almasını söyleyin. Sessizlikte kaldığında daha da rahatladı. Kısa bir süre sonra, çocuğunuzu şavasanadan uyandırın.

 

Matına uzanmasını ve ayaklarını kendisine doğru çekip ayaklarına sarılmasını söyleyin. Çocuğunuza cesaretinden dolayı teşekkür edin.

 

Sonra da o, size teşekkür etsin.