Çocuk Koleksiyonları 1 Problem 3 Çözüm

Eğitim Uzmanı  ve Danışmanı

Ayşe Hunat Öztoprak

 

Oyuncak bebekler, arabalar, peluş hayvanlar…

 

Düzenli tutmaları için siz çocuklarınıza nasıl yardımcı oluyorsunuz?

 

  1. Kıyafet Dolabı Yaratın

 

7 yaşındaki kızım Ayşe’nin bebek kıyafetlerini organize edebilmek için bebeğine özel bir dolap yarattık. Kitap rafına tam gelecek şekilde kestirdiğimiz çubuk, bebeğinin kıyafetlerini asmak için ideal ama hepsinden önemlisi bebeği ile oynarken canlandırma yapmasına yardımcı oluyor. Askıları paylaşıyorlar ve birlikte kıyafetlerini topluyorlar ki bu muhteşem! Ayşe’nin kendi kıyafet dolabının altı boş olsaydı oraya koymayı tercih ederdik ama belki sizinkisi müsaittir.

Munise Özdevrim

 

Kızınızın oyuncağına onun gibi değer veriyor oluşunuz Ayşe’nin size saygı duymasına neden olacaktır. Ayrıca çözümcü bir yaklaşımda bulunmuşsunuz! Kazan kazan durumu J ilişkinize katkı sağlayacağı gibi çözüm üretmek üzere model olmuşsunuz kızınıza.

  1. Peluş Hayvanlardan Dekoratif Süs

 

Kızlarımın peluş hayvanları etrafta hem toz topluyor hem artık onlarla eskisi kadar oynamıyorlardı. Biz de onları bir Pazar günü aranje ederek dekoratif duvar süsüne çevirdik. Hatta 9 yaşındaki kızım Aslı, peluş hayvanları birbirlerine dikti! Gererek yuvarlak hale getirdiğimiz tel askının ortasına geçirdik. Boyutu ayarlamak gerekti ama toplamda 24 tane peluş hayvanı biraraya getirmeyi başardık. Kapılarının arkasına astık ve artık hepsi bir yerde çelenk halinde şık bir dekoratif süs oluverdi.

Ece Uzun

 

Çocuklarımız hızla büyüyor. Çocuklarımıza ait oyuncakları sergilemek onların büyümelerine sağladıkları katkıyı onaylamakla eşdeğer. Anıları biriktirmek ve görecekleri şekilde sergilemek onlara verdiğiniz değerin göstergesi. Ayrıca istediğinizde toplu olarak yıkanabilir hale dönüşmüşler anladığım kadarıyla.

 

  1. Kendi Alanlarına Sahipler

 

İki oğlumun da kendi odalarında birer çekmecesi var. Bu çekmecelere istediklerini koyabiliyorlar ve benim dokunmam yasak. Toplayamıyorum anlayacağınız ve açıkçası orada ne olduğunu bilmek dahi istemiyorum. Büyüdüklerinde de yardımcı olacağını düşünüyorum bu uygulamanın ama şu an için biri 8 diğeri 10 yaşında. Çekmece kapanamayacak hale geldiğinde birlikte boşaltıyoruz ve artık oynamadıklarını daha küçüklere devretmek üzere bir kenara koyuyoruz.

Neşe Graham

 

Kendi özel alanları olması çok hoş. Tamamıyla kendi kontrolünde olması daha da hoş olmuş. Dediğiniz gibi gelecekte ve şimdi yaratmış olduğunuz güven bağı faydalı olacaktır. Yalnız sadece güven ilişkisi değil aynı zamanda kendi alanlarından sorumlu olmayı, elemeyi ve zamanı geldiğinde devretmeyi öğretiyorsunuz.

 

Kendilerinden küçüklere oyuncaklarını veriyor olmaları bir anlamda paylaşmayı destekliyor. Bence çok güzel olmuş Neşe Hanım!

 

Sizlerin yaratıcı çözümleri ne?

 

Konaklayan Karışıklık

 

Çocuklarınızı odalarını toplamaya nasıl motive ediyorsunuz?

 

Bize yazın ve mümkünse resim paylaşın. Ebeveynlerin birbirlerinin çözümlerine, yaratıcılıklarına ihtiyacı var.

 

Hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz ve hatırlayın: akıl akıldan üstündür!

 

Yaratıcı çözümlerinizi ailemizdergisi@gmail.com e-posta adresinden veya facebook sayfamızdan gönderebilirsiniz.

 

Koleksiyonların Çocuklara Katkısı

 

İnsanlar koleksiyonları hakkında konuşmaktan hoşlanırlar, çocuklar istisna değildir. Hatta çocuklar için koleksiyonlar hayatın doğal bir parçası gibidir.

 

Koleksiyonları üzerine konuştuğumuz bir saatte öğrencilerimden biri, ‘Bütün insanlar toplar, bazıları bilmez o kadar’ demişti J.

 

Çocukların koleksiyon oluşturmak için birden fazla güdüye sahip oldukları söylenebilir. Çocuklar toplar çünkü boş zamanları değerlendirmek adına harika bir etkinliktir.  Ayrıca başkalarına neler başarabileceklerini gösterme imkanı sunar. İlgilerini çeken nesneler büyümelerine katkı sağlar. Topladıkları eşyalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterler ve böylelikle araştırmacı taraflarını doyururlar, kendi kimliklerini oluşturmaya başlarlar. Yetişkinlerin anlayamayacağı bir duygu değil bu aslında. Herkes tutku hissettiği cisimlere sahip olmak ister ve bu hepimizin ortak güdüsüdür.

 

Çocuklar kendilerini özel kılacak, eşsizliklerini sergileyecek öğeler ararlar. Bununla birlikte başkalarının teşviki veya etkisi nedeniyle koleksiyonlarını oluşturmaya başlamış olabilirler. Özendikleri insanlar gibi olabilmek veya sadece ‘daha fazlası’na sahip olmak amaç olabilir.

 

İster taş toplasınlar, ister deniz kabuğu çocukların koleksiyonlardan toparladıkları çok..

 

Çocuklar 5 yaş civarı toplamaya başlar, 6-8 yaş aralığında saatlerce koleksiyonlarını organize etmeye, temizlemeye, bilgi toplamaya ve arkadaşlarıyla onlar hakkında konuşmaya ayırabilirler. Bizim zamanımızda toplanan araba kartlarını hatırlayan var mı?

Çocuğunuzun yatağının üstünde biriktirmeye başladığı kediler ve köpekler bir noktada oraya konmaya karar verildiği için orada. Anneannesinin hediye ettiği peluş ayıcık masanın üzerinde tek başına duruyor sanmayın. Koleksiyonuyla uyumlu olmadığı için oraya ayrılmış durumda. Yani organizasyonun yanı sıra kategorize ediyor yavrunuz! Ayrıca matematiksel açıdan da destekleniyor. Gruplama işi çok geniş boyutlara varabilir… Kartlar gelsin yine aklınıza: yılları, motor güçleri, boyutları vs.

 

Okuma becerisini geliştirdiğini de hatırlatayım. Öğrencilerimden Kaan dinozorlara çok meraklıydı ve kendisine alınan kitapları büyük bir hızla okuyor yenisini arar hale geliyordu. Dinozorlar hakkında her şeyi ama her şeyi öğrenmenin peşindeydi! Kitapçılarla konuşuyor, tatillerde müzeleri ziyaret ediyor ve kendisine dinozorlar hakkında bilgi sağlayabilecek herkesle sosyalleşiyordu. Farkına varmadan, koleksiyonu peşinde sosyal becerisi olağan üstü gelişim göstermişti. Ayrıca annesi ile girdikleri tartışmalarda para idaresini öğrendi. Arkeolojik olarak elde edilmiş bir dinozor dişine mi yatırım yapacaktı yoksa T-Rex’in lego kutusunu mu alacaktı. Büyük kararlar verdi Kaan koleksiyonu uğruna.

 

Bir koleksiyoncu ne zaman ve nerede harika bir keşif yapacağını bilemez. Bu nedenle gözler her daim açık o harika parçayı arar.

 

Çocuklara sabretmeyi öğretirken olasılığa olan inancı pekiştirir. Sıradanlığın içerisinde bekleyen o harika şeyi bulabilmek için görmek gerekir.