Mert Balın

Ailemiz Dergisi olarak çocuk gelişimini destekleyen ülkemizin en önemli merkezlerinden biri olan Master Kids’in Direktörü Mert Balın ile pandemi sürecinde neler yaşadıklarını ve yaz için önerilerini konuştuk.

 

Merhaba, bizlere biraz Master Kids’den bahsedebilir misiniz? Ne zaman kuruldu? Daha çok hangi alanlarla ilgileniyorsunuz?

Merhabalar, MasterKids faliyetlerine 2003 yılında ilk olarak İstanbul’da başladı. Özellikle fen ve bilim alanında, okullardaki müfredatlarda yer alan konuları görselleştirebilmek, örneklemelerle, yaparak öğrenme modeli üzerine kuruldu.

3-11 yaş arası öğrencilere göre farklı programlarımız var. Bunlar çocukların sevdiği ve merak ettiği başlıklardan oluşuyor.

 

3-6 yaş grubu için “Yaratıcı Kaşifler”, 6 yaş ve üzeri için deney atölyelerinin yer aldığı “KidsLab” ve yine 6 yaş ve üzeri öğrenciler için “Robotik ve Kodlama” atölyelerimiz var.

Pandemi süreci tüm bireyler için zordu. Ancak çocuklar için daha da zordu. Sizler neler yaptınız?

 

Pandemi dönemi hiç kimsenin beklemediği bir anda, tüm dünyada milyarlarca insanı etkiledi. Tabii ki bundan ilk başta bizler de nasibimizi aldık, ancak acil bir durum değerlendirmesi ile ürün çeşitliliğine gittik.

 

Evde kalan öğrencileri düşünerek, online eğitimdeki sıkıntılarını gözlemleyerek farklı içerikler ürettik. Bunlardan ilki deney atölyeleri oldu.

 

KidsLab programımızdaki bazı deneylerin malzemelerini, çocuklara ulaştırabilmek adına kitler hazırladık, bu deneylerin yapım aşamalarının videolarını çektik ve tüm çocuklarla paylaştık. Bu dönemde çocuklar tabletleri başında ya ders yapıyorlardı, ya da oyun oynuyorlardı.

 

Tabletlerini “üretim” amaçlı kullanabilmeleri için online animasyon ve kodlama videoları hazırladık ve çocukların kendi oyunlarını, animasyonlarını hazırlamalarına yardımcı olduk.

Bu süreçte kendimize de yatırım yapmayı ihmal etmedik. Katıldığımız eğitimlerle STEM konusunda dünyadaki sayılı öğretmen eğitim merkezlerinden biri olduk ve öğretmen eğitimlerine başladık.

 

LEGO Education sertifikalı eğitimlerimize katılan öğretmenlerimiz dünyaca geçerli sertifikalarını aldılar.

 

Master Kids olarak yaz tatili için çocuklara yönelik herhangi bir hazırlığınız var mı? Çocuklara güzel haberleriniz var mı?

 

Pandemi döneminin büyük bir kısmı da hazırlık ile geçti. Ne zaman normale döneceğimizi bilemediğimiz için, yeni içerikler ve programlar üretmeye hep devam ettik. Bu hem bizim motivasyonumuzu hem de üretkenliğimizi korumamıza yardımcı oldu. Şu anda Necat British Preschool, TED Kuzey Kıbrıs, Atmosfer Eğitim Merkezi, Gün Işığı Anaokulu, Mavi Elma Anaokulu, YogaKioo Kıbrıs gibi okul ve merkezlerin yaz programlarına içerik ve eğitim desteği sağlamaktayız.

 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

 

10 Mart 2020 tarihinde bir sabah uyandık ve artık bir işimizin olmadığını, sokağa çıkamayacağımızı, bir sonraki uyarıya kadar evlerimizde kalmamız gerektiğini öğrendik. Bu tüm insanlık için yeni bir olaydı. İşlerimiz ne olacaktı, okullar ne olacaktı? Binlerce bilinmezlik ve sorunla karşılaştık. Kimi kişi ve kurumlar, kendilerini düzen değişikliğine adapte edemediği için büyük sıkıntılar yaşarken, bazı çok uluslu şirketler ofislerini kapama ve evden de çalışabilme imkanı sağlayan çözümler ürettiler.

 

Dedeler, neneler akıllı telefonlara alıştılar, torunlarıyla görüntülü görüşmeler yaptılar, marketlerin online servislerinden evlerine siparişler verdiler. Burada anlatmak istediğim asıl konu Alvin Toffler’in bir sözüne atıfta bulunmaktır. Toffler der ki, “geleceğin cahili, okuma yazma bilmeyenler değil, nasıl öğreneceğini bilmeyenler olacaktır”. İşte bizler de çocuklarımıza ilk önce nasıl öğreneceklerini öğretmemiz gerekiyor.

 

Gözlemliyoruz ki mevcut müfredatlar, çocukların gelecekte ihtiyaç duyacağı iletişim becerileri, problem çözme yetkinlikleri gibi yetkinliklerin birçoğunu sağlayamıyor. Bizlerin soru çözen değil, sorun çözen çocuklara ihtiyacımız var. Umarım bir gün, bu gerçeği anlayacak kişiler tarafından yönetiliriz.