Sınavlar Yaklaşıyor!!!!! Nasıl Beslenmeliyim?

Diyetisyen Özcan Nuri

Sınavlara sayılı günler kala oluşan sınav stresi birçok yeme davranış bozukluğunu beraberinde getirebiliyor.

Stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu beraberinde kilo kayıpları, aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık, baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemlerine sebep olabiliyor. Bu dönemde doğru, yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanırsa hem sağlık problemlerinden korunma, hem de doğru besin seçimi ile başarıyı artırmak mümkün.

 

Sınavdan bir hafta önce,

  • Sevdiğiniz bir balık cinsinden haftada en az 2-3 defa balık tüketmeye çalışın. Böylece balığın hafızayı güçlendirici, öğrenmeyi ve konsantrasyonu da artırıcı etkilerinden faydalanırsınız.
  • B vitamini stresi azaltır ve sizi rahatlatır. B vitaminini ekmek (tam tahıl ekmekleri) kuru baklagil ve tahıl gibi gıdalardan almak mümkündür.
  • Hatırlama yeteneğini artırmak için antioksidanlardan faydalanılabilir. Bunun için havuç ve yeşil yapraklı sebzeler tercih edebilirsiniz.
  • Dengesiz beslenme (aşırı karbonhidrat alımına dayalı tek yönlü beslenme, aşırı şeker tüketimi, uzun süre açlık ve öğün atlamak) hafızayı zayıflatabilir. Bu sebeple sınav haftasında yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uyulmalı ve öğün atlanılmamalıdır.

 

SINAV ÖNCESİ GECE:

  • Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar yemediğiniz bir besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyiniz.
  • Rahat bir uyku için uyku saatinizden 1-2 saat önce çay, kahve içmeyip, kafein içeren içecekler yerine bitki çaylarını tercih ediniz.
  • Stres ve gerilimin arttığı dönemlerde, bazı kişiler çikolata veya tatlı yiyerek kendini rahatlatır. Bu konuda dikkat edin. Aşırı miktarda şeker ve yağ tüketimi bağırsak hareketlerini bozabilir. Sınavdan bir gün önce tatlı ihtiyacınızı sütlü ve meyveli tatlılar veya kuru meyveler ile gidermeye çalışın. Çikolata miktarınızı her zaman yediğinizden daha fazla arttırmayınız.
  • Sınavdan önceki gece boyu, sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmelere yol açabileceği için dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerden uzak durunuz.
  • Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinlerin tüketiminde de dikkatli olunmalıdır.

 

SINAV SABAHI;

  • Yapılan araştırmalarda sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranlarının ve dikkat düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Her zaman günün en önemli öğünü olan kahvaltı sınav sabahı da büyük önem taşır.
  • Sabah kahvaltısında mutlaka protein olmalıdır. Protein içermeyen bir öğünde tüketilen çikolata, meyve suyu, şeker ve benzeri yiyecekler kan şekerini hızlı yükseltir. Ardından şekerin hızla düşmesine beraberinde konsantrasyon güçlüğü, fenalık hissi, uyku hali oluşturabilir. Bu sebeple kahvaltıda sadece meyve yemek veya meyve suyu içmek, sadece reçelli ekmek yeme veya bal tüketmek yanlıştır. Protein mutlaka alınmalıdır. Protein kaynağı olarak peynir, süt, yumurta tercih edilmelidir.
  • Sınav sırasında susamaya neden olabilecek aşırı tuzlu besinlerden kaçınılmalıdır.
  • Doğru olan normal davranış tarzı mümkün olduğunca korunmalıdır. Sınav öncesi son akşam yemeği ve sabah kahvaltısında bazı öğrenci adayları gereğinden fazla titiz davranıyor. Her zaman yedikleri yiyecekleri yemiyorlar. Bu kadar değişiklik ve stres gereksizdir. Doğru beslenme sınırları içinde kalmak, başarıyı artırmak için yeterli olacaktır. Ailelerin bu konuda ısrarcı ve ürkütücü olmamaları da çok önemlidir.

 

SINAV SIRASINDA:

  • Sınav sırasında şekerli gıdalar tüketilmemesini, kan şekerinizin düşmemesi için ise küçük tam tahıllı sandviç, su, ceviz, badem, kuru meyve tercih edilmesini öneririz.

 

Başarılar hep sizinle olsun.