Site icon AİLEMİZ

Pandemide Ebeveyn Olmak

Uzman Psikolog M. Şule İlbuldu

Ebeveynlik en iyi zamanlarda bile zor olabilir, ancak COVID-19 pandemisiyle birlikte aile hayatı da önemli ölçüde değişti.

Yeni normaller çerçevesinde iş, eğitim ve aile olma sınırlarımız belirsizleşti ve bulanıklaştı. Uzaktan çalışma ve eğitim süreci, alışılmadık çalışma saatleri özel hayatımızla iç içe geçti. Amerikan Psikoloji Derneği’nin COVID-19 pandemisi Stres anketine göre, ebeveynler çocuğu olmayan yetişkinlere göre çok daha fazla gerginlik hissetmektedir.

Türkiye’de yapılan bir anketten elde edilen sonuçlara göre ise; Kadınlar koruyucu, kollayıcı anne rolleri nedeniyle çocukları ve aileleri için daha fazla endişe yaşamaktadır. Dolayısıyla salgın, anneler üzerinde daha fazla duygusal yük ve sorumluluk yaratmaktadır.

Ayrıca, on ebeveynden yedisi kendileri veya bir aile üyesinin koronavirüse yakalanması, yeni rutinlere uyum sağlaması ve çocukları için uzaktan eğitimi yönetme konusunda oldukça endişelidir. Ebeveynlerin çoğu, pandeminin çocuklarının sosyal gelişimine uzun vadede zarar vereceğinden endişe duymaktadır. Birçok aile bütün günü evde birlikte geçirirken, kendilerini kısıtlanmış hissetmekte ve çatışmalar yaşanmaktadır.

Bunca kaygı, stres ve artan sorumluluğu dengelemek ebeveynler  için sıkıntılı olabilmektedir.  Ebeveynler sürekli olarak çocuklarının sağlıklı beslenmesini, uyumasını, uzaktan eğitimdeki ihtiyaçlarını sağlamaya çalışırken, aynısını kendileri için yapmamaktadır. Ama unutulmaması gereken, mutlu ebeveynlerin mutlu çocuklar yetiştirdiğidir. Çocuklar sünger gibidir, ebeveynlerin duygularını emer; stresi algılar ve olumsuz etkilenirler. Ayrıca, yüksek düzeyde stres yaşayan ebeveynlerin tutarsız davranma ve çocuklarına daha az stresli ebeveynlere göre daha sert davranma olasılığı daha yüksektir.

Pandeminin bir süre daha hayatımızda olacağını düşünürsek, ebeveynlik rolleri, iş ve kişisel alanımız arasındaki sorumlulukları dengelemek hayati önem taşımaktadır.

Peki ebeveynler çatışan sorumluluklarını nasıl dengeleyebilirler? İşte bazı ipuçları :

 

Exit mobile version