Site icon AİLEMİZ

Çocuğunuzun İşitmesi Normal mi?

Dil, Konuşma ve İşitme  Uzmanı

Irmak Arcan

Bebeğiniz beklenmedik yüksek sesli gürültülerde irkilmiyor, ağlamıyor ya da herhangi bir tepki vermiyorsa, seslendiğinizde başını size doğru hareket ettirmiyorsa, 12-18 ayları arasında konuşma sesi çıkarmamışsa, işitme kaybı açısından değerlendirilmesi önerilmektedir.

 

İnsanlar arasındaki iletişim yolları içinde en önemlisi ve en sık kullanılanı konuşarak anlaşma yoludur. Konuşma öğrenilmiş bir davranıştır, anne ve babalar çocuğun yakın çevresindeki kişiler farkında olmaksızın konuşma öğretmenliği yaparlar. Diğer koşulların varlığı halinde, konuşmanın öğrenilmesinde en önemli unsur işitmedir. Annemizin kalp atışlarını duyarak başlayan işitme süreci, doğa ve yaşamdaki diğer sesleri duyup tanıyarak sürer ve duyduklarımızı yineleyerek konuşmayı öğreniriz.

 

Dünyaya gelen her 1000 bebekten 1-3 tanesi işitme kayıplı olarak doğmaktadır. Erken teşhis ve tedavi edilmeyen işitme kayıpları çocukların konuşmalarında gecikme, akademik başarısızlık, sosyal ve duygusal problemlere yol açmaktadır. Fakat, artık doğumsal işitme kayıpları yenidoğan işitme taramalarında kullanılan “Otoakustik Emisyon ve ABR Testleri” sayesinde tespit edilebiliyor. Bu nedenle, her çocuğa doğduktan sonraki ilk 4 hafta içerisinde Yenidoğan İşitme Testlerinin uygulanması gerekmektedir.

Yenidoğan işitme taramasında bebeğin işitme testinden geçmesi, bebeğin işitmesinin normal olduğunu göstermektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta yeni doğan işitme taramasında kullanılan testlerin yalnızca doğumsal (konjenital) işitme kaybı olan bebekleri tespit edebileceğidir.

 

Yapılan işitme tarama testi normal çıksa bile, ilerleyen yaşlarda geçirilen bazı hastalıklar (kabakulak, menenjit, sarılık vb. metabolik hastalıklar), travmalar ve diğer kulak problemleri çocuklarda işitmeyi olumsuz yönde etkileyebilir ve işitme kaybına sebep olabilir.

 

Bu sebepten hangi yaş grubunda olursa olsun aile, bebeklerinin takvim yaşına göre işitme ve konuşma gelişimin takip etmeliler, şüphe durumunda ise ilgili doktora başvurmalıdırlar.

 

Bebeğimin işitmesinin normal olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

 

Yenidoğanın sese karşı reaksiyonları refleksif bir olaydır ve sesin şiddeti ile orantılıdır. Sesleri işitip işitmediği konusunda kabaca bilgi verir. Yenidoğan bebeklerde ses uyaranına göre oluşan refleksler 4’e ayrılır. Bunlar;

 

1 – Elementer Refleksler: 

 

a – (APR) Auropalpepral Refleks: Bebeklerde seslere karşı gözlerin kapanması

b – Moro  Refleksi: Seslere karşı sıçrama tarzında reaksiyon

c – Yüksek sese bağlı solunumun durması veya solunumun derinleşmesi

 

2 – Yönlenme Reaksiyonu: Başı sese doğru çevirme

 

3 — Uyanma Reaksiyonu: Uyuyan çocuğun uyanması

 

4Tutum Değişikliği Reaksiyonu: Ajite çocuğun sakinleşmesi veya sakin çocuğun ağlaması

 

Bunların yanı sıra aileler aylara göre bebek ve çocuklarının işitme gelişimini takip etmelidirler.

 

Aylara göre işitme gelişim takip tablosu şöyledir;

 

0 — 3 Ay Arasında

 

4 — 6 Ay Arasında 

 

7 – 12 Ay Arasında 

 

1 — 2 Yaş Arasında 

 

2 — 3 Yaş Arasında 

 

3 — 4 Yaş Arasında

 

4 — 5 Yaş Arasında 

 

Bebek ve çocuklarda bu gelişim basamaklarından bir veya daha fazlasında gecikme görülüyorsa, mutlaka bir kulak muayenesi ve işitme testi yapılması önerilmektedir.

 

Exit mobile version