Site icon AİLEMİZ

Çocuklarda Karın Ağrısı

Çocuk Cerrahı

Uzm. Dr. Gönül Küçük Erensu

Çocuklarda en önemli sağlık sorunlarından bir tanesi de karın ağrısıdır. Çocuk yaş grubu, karın ağrısını dikkat çekmek için de kullanabileceği gibi özellikle ani başlayan karın ağrıları çok önemlidir. Ani başlayan karın ağrılarının önemli olmasının en büyük sebebi içinde acil cerrahi gerektirebilecek patolojileri de içeriyor olması ve ayırıcı tanının buna göre yapılması gerekliliğidir.

 

Ağrının başlangıç zamanı, yeri ve şiddeti gibi özellikler mutlaka sorgulanmalı ve muayenede karında şişlik var mı, hassasiyet var mı, el çekilince ağrıda artış var mı, dinlemekle barsak sesleri nasıl diye değerlendirilmelidir.

 

Karnı ağrıyan bir çocuğa doktor değerlendirme yapmadan ağrı kesici verilmesi doğru değildir. Ağrı kesici ilaçların verilmesinin karın içinde var olan cerrahi bir nedeni maskeleyebileceği bilinmelidir.

 

Bazen tanı koyma ve takip sürecinde ağrı kesici ilaç vermeden ağrının izlenmesi gerekebilir.

Ani başlayan karın ağrılarının en sık sebepleri;

 

Artmış barsak sesleri ishalin bir bulgusu olabilir.

 

İshal, kıvrandırıcı tarzda karın ağrısı yapan nedenlerin başında gelir.

 

Eğer barsak sesleri azalmış ya da hiç yoksa, o zaman bir barsak tıkanıklığı söz konusu olabilir.

 

Kız çocuklarında ise, yumurtalıklardan kaynaklanabilecek sorunlar mutlaka akılda tutulmalıdır.

 

Çocukluk yaş gruplarında tanısının konup tedavisinin gecikmeden yapılması gereken en önemli patolojilerden biri akut apandisittir.

 

Altı yaşın altındaki çocukların yaklaşık %60’ında apandisit tablosu tam bulgu vermeyip, çocuk tarafından tam tarif edilemeyip karşımıza ilerleyip patlayarak gelebilir. Bu yüzden çocukluk yaş grubunda ani başlayan karın ağrıları ihmal edilmemelidir ve gereklilik halinde Çocuk Cerrahisi uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

 

Yapılan tetkikler ile diğer patolojiler ekarte edilip akut apandisit tanısı konduktan sonra bunun tedavisi günümüzde artık neredeyse günübirlik cerrahi şeklinde yapılmakta, laparoskopik olarak apendiksin çıkarılma işlemi uygulanmaktadır. Böylece çocuğun hastanede kalış süresi çok azalmakta, ağrısı ameliyat sonrası belirgin olarak az olmakta ve okuluna, gündelik hayatına çok kısa sürede dönebilmektedir.

 

Karın ağrısı olan çocuklarda bazı ayırıcı özellikler;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version