Site icon AİLEMİZ

İki Canlıyım Çok Heyecanlıyım

Uzman Diyetisyen

Selen Teksoy Tamel

Anne olmayı düşünmek bile insanın içinin kıpır kıpır olmasına yetiyor. Bir de beklenen an gelir de “HAMİLESİNİZ” denir ya işte o an ayakların yerden kesilir gibi olur. İlk heyecan ve şaşkınlık geçtikten sonra akla “Ne yapmalıyım?”, “Nasıl olacak?” … ve daha birçok soru gelir. Ve hatta anne adaylarının hemen aklına gelen nokta doğru beslenmenin gerekliliğidir.

 

Burada dikkat çekmek istediğim bir konu sadece ülkemizde değil dünya genelinde de yaygın bir inanış olan “İki can taşıyorsun, iki katı yemelisin” anlayışı gerçeği yansıtmamaktadır. Bu inanışın hem anne adaylarına hem de bebeğe büyük zararlar verebileceği unutulmamalıdır.

 

Evet, hamilelikte doğru beslenmenin bebeğin gelişimi ve anne adayının gereksinimlerini karşılayabilecek tek şeydir. Ancak burada değinmeden geçemeyeceğim diğer önemli konu da hamilelik başlangıcında uygun bir kiloyla başlamış olmanın anne adaylarının ve bebeğin sağlık durumu için büyük önem taşımasıdır.

 

Anne olmak istediğinizi düşündüğünüzde ve buna mental olarak hazır olunduğuzu hissettiğinizde vücudunuzu da buna hazırlamanız gerekmektedir.

 

Doktor kontrolleri başlarken aynı anda beslenme düzeniniz ile ilgili de bir uzmandan yardım almalı ve beslenme şeklinizi de belirlemeniz gerekmektedir.

 

Hamilelikte beslenmenin önemi kadar hatta son dönemde birçok araştırmaya göre biraz daha fazla gerekliliğinin vurgulandığı nokta hamilelik öncesi beslenme düzeninin belirlenmesi ve anne adaylarının uygun kiloda hamileliğe başlamasının gerekliliğidir.

 

Sağlıklı kilo aralığında doğan bebeklerin doğum ve daha sonrasında belirli rahatsızlıklara yakalanma riskinin daha düşük olduğu söylenebilir. Aynı zamanda, sağlıklı beslenen anne adayları hamilelik sırasında çok fazla kilo almaz. Aksi takdirde, anne adayının sağlığını tehdit eden hastalıklara yakalanma riski artabilir.

 

Artık hamilelik kesinleşince heyecan, merak, mutluluk… ve daha birçok duygunun eşliğinde sürece hazırlanmak gerekmektedir. Bu süreçte unutulmaması gereken önemli noktalardan biri de çocuğunuzun beslenme mirası hamilelikte başlar.

 

Hamilelik süresince bebeğin beslenmesi için, kadınlar daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Ancak bu demek değildir ki, hamile kadın iki kişilik yemek yiyecektir. Hamile kadının normalde aldığı günlük kalori ihtiyacına, olduğu kiloya ve hamilelik haftasına göre gerekli kalori ilave edilmesi yeterlidir.

 

Sağlıklı bir gebeliğin geçmesi ve sonunda sağlıklı olan bir bebeğin doğması için anne adayının dengeli beslenmesi gerekir.

Anne karnında olan bebeğin tek besin kaynağı annesidir. Bir anne adayının hamilelik sırasında tükettiği yiyecek ve içecekler bebeğin anne karnındaki ana besin kaynağını oluşturur.

 

Ayrıca, bu dönem; bebeğin ileri dönemlerdeki yeme alışkanlıklarının da temelini oluşturur. Hamilelik sırasında sağlıklı beslenmek, anne ve bebeğin ihtiyacı olan kalori ve besin miktarını sağlayan bir beslenme planıyla mümkündür.

 

Hamilelikte beslenme sürecinde sağlıklı gıdalar tüketmek kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Neticede, aldığınız besinler bebeğinizin en temel beslenme kaynağıdır. Akıllıca yapılan besin tercihleri, bebeğinizin gelişimi ve büyümesine yardımcı olur.

 

Hamile bireylerin dikkat etmesi gereken noktalar;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem bebeğiniz hem de sizin için yeterli ve dengeli BESLENİN!

 

Exit mobile version