Site icon AİLEMİZ

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu

 

Kardeş kıskançlığı, çocuğun gelişimi sırasında sık bir şekilde karşılaşılan ve sağlıklı bir şekilde çözümlenmediği takdirde ilerleyen zamanlarda ciddi ilişki sorunlarına yol açan önemli bir konudur.

 

Kardeş kıskançlığı birden fazla çocuk olan ailelerde görülmektedir. Her çocuk doğası gereği anne-babasını bir başka çocukla, kardeşi olsa bile, paylaşmak istemez. Özellikle anneler çocuklar için daha da değerlidirler ve onun sevgisini yitirme riski çocukları derinden etkilemektedir.

 

Aslında birçok çocuk kardeşi olsun ister. Kardeşi hep bir akran gibi görüp onunla oyun oynadıklarını hayal ederler. Yani onu bir kardeşten ziyade, daha çok oyun arkadaşı olarak görürler. İstediği zaman oyun oynadığı, istemediği zaman evine gönderdiği ve hayatını paylaşmak zorunda olmadığı bir arkadaş gibi.

 

Aileler ise çocuklarının “kardeş istemesini” olumlu olarak karşılarlar. Halbuki bu her zaman çocuğun bu isteği gerçekçi değildir. Bazı çocuklar gerçekten kardeşleri olmasını isterken bazıları ise aslında oyun arkadaşı istemektedir.

 

İlk çocuklar anne babasının ilgisini, sevgisini ve şefkatini kimse ile paylaşmadan büyüdüğünden kardeşin doğması hayatlarında ciddi değişimlere neden olur. Anne babasının ilgisindeki azalma onları daha derinden etkiler. Özellikle doğumun ardından annenin bebeğe ve bebeğin bakım ihtiyaçlarına odaklanması çocuğun annesinden “kopmuş” olduğunu hissetmesine ve kardeşine yönelik tepki göstermesine neden olur. Yine bu dönemde tuvalet becerisini kazanan çocuğun yeniden bez istemesi, biberonla süt içmek istemesi, ani öfke patlamaları, uyumsuz ve hırçın davranışları sık bir şekilde görülmektedir.

 

Kardeş kıskançlığını arttıran etkenler

 

 

 

Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

 

 

 

 

 

 

Sonuç olarak, kardeş kıskançlığının tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını ve daha çok tepkilerinin azaltılmasının hedeflenmesinin doğru olduğunu unutmayın. Her çocuk kardeşini sevmek zorunda değildir. Her çocuğun ayrı bir birey olduğunu ve ayrı ayrı vakit geçirmeniz gerektiği, her zaman sevilen ve “biricik” olduklarını hissettirmeniz çok önemlidir. Ayrıca büyük çocuklara gereğinden fazla sorumluluk vermenin süreci kolaylaştırmak yerine zorlaştıracağını unutmayınız.

 

Exit mobile version