Site icon AİLEMİZ

Boşanma Sonrasında “Birlikte Ebeveynlik”

Klinik Psikolog

Müge Şule İlbuldu

Boşanmaların artması ‘Birlikte Ebeveynlik’ kavramını da beraberinde getirmiştir.

 

Birlikte ebeveynlik, ayrılmış iki ebeveynin çocuklarına birlikte baktığı bir aile durumu olarak tanımlanır.

 

Etkili bir ‘birlikte  ebeveynlik’ sizin ve çocuklarınızın boşanma sürecini çok daha rahat atlatmasını sağlar. Eski eşinizle çocuklarınız için ‘birlikte ebeveynlik’ yapmak; saygılı ve işbirliği içinde bir ilişki sürdürmek, onların yeni duruma uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.

 

Çift olmaktan ‘birlikte ebeveynlike geçiş hemen gerçekleşmeyecektir. Sizin ve diğer ebeveynin yalnızca ‘ortak ebeveyn’ olarak iletişim kurmayı öğrenmesi biraz zaman alacaktır.

Bazen ayrılmış ebeveynler çocukları hakkında tartıştıklarında, mesele aslında çocuklarla ilgili değildir. Tartışmaları kendileriyle ilgili olabilir.  Çocukları aracılığıyla birbirlerini kontrol etmeye çalışıyor olabilirler.  Bu nedenle diğer ebeveyn hakkındaki duygularınızı çocuklarınızla ilgili duygularınızdan ayırmanız, hem çocuklar hem de sizin ebeveynlik rolünüzü kolaylaştırmak adına önemlidir.

 

Eşler birbirlerini suçluyor, ayıplıyorsa çocuk bu mesajları içselleştirebilir. Ayrıca, bu suçlamalar çocuğu taraf tutmaya zorlar. Ebeveynlerinden biriyle iletişimi kesmeleri için zorlanan çocuklarda travmatik sonuçlar görülür. Kızgınsanız ve eski eşinizle çözmeniz gereken bir sorun varsa, bunun için çocuğunuzdan uzak uygun bir yer ve zaman seçmelisiniz.

Çocuklarınızın taraf tutmasını istemek, onları pazarlık kozu olarak kullanmak, eski eşi çocuklarla tehdit etmek ve çocuklar aracılığıyla haberleşmek yapılan önemli yanlışlardandır.

 

Çocuklarınızı arabulucu yapmayın.

 

Çocuk varsa, çiftler sonsuza dek birbirlerinin hayatında olduklarını unutmamalıdır. Siz, anneleri veya babaları olarak, daima çocuğunuzun hayatının bir parçası olacaksınız. Çocuklarınızın doğum günü, mezuniyeti, evliliği gibi özel günlerinde birlikte olmanız gerekecek. Bir gün ortak torunlarınız olacak. Eski eşinizle ilgili  çatışmanızın tüm aileyi olumsuz etkileyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Her çocuk iki ebeveyni hak eder.

 

Birlikte Ebeveyn Olmak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yas Aşamaları

 

Ayrılık, bir kayıptır. Ve muhtemelen hayatınız için planladığınız şey değildir. Yeni rolünüze geçiş aşamasında birçok farklı duygu hissedebilirsiniz, bunlar doğaldır.  Duygularınız öfke, korku, kıskançlık, kaygı, üzüntü, belirsizlik, suçluluk, utanç ve yalnızlıktan rahatlama, heyecan, umut ve hatta mutluluğa kadar değişebilir. Bir duygudan diğerine geçebilirsiniz. Kendinize karşı şefkatli olun ve duygularınızı kabul edin. Zamanla her şey yoluna girecektir.

 

Siz ve eski eşiniz muhtemelen bu duyguları farklı zamanlarda yaşayacaksınız.  Genellikle, ilişkiyi bitirmeye karar veren eş, daha erken yas tutmaya başlar.

 

Nasıl hissettiğinizi ve nasıl başa çıktığınızı düşünmek önemlidir.  Kendinize şu soruları sorun:

 

  1. Ne hissediyorum?

 

  1. Yas tutma sürecinin neresindeyim?

 

  1. Duygularımla başa çıkmak için ne yapıyorum?

 

  1. Başa çıkmak için başka ne yapabilirim?  (Örneğin, bir arkadaşımla konuşabilir, okuyabilir, gönüllü olarak çalışabilir, bir koroya katılabilir, bir danışmanla konuşabilir, yeni arkadaşlar edinebilir, egzersiz yapabilir, mutlu olacağım yeni bir hobi bulabilir miyim?).

 

  1. Bir yıl içinde hayatımda nerede olmak isterim? Oraya gitmek için ne yapmam gerekir?

 

Çocuklarınız için güçlü olmak ve onları desteklemek için kendinize dikkat etmeniz gerekir.

 

Son birkaç ipucu:

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version