Site icon AİLEMİZ

1 Yaşındaki Bir Çocuk Ne yapar?

AİLEMİZ Dergisi olarak önceki sayılarımızda sunduğumuz American Center For Disease Control and Prevention tarafından geliştirilen Act Early (Erken Davran) Programını sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Act Early, 2 aylık, 4 aylık, 6 aylık, 9 aylık, 1 yaş, 1,5 yaş, 2 yaş, 3 yaş, 4 yaş ve 5 yaş çocukların gelişim dönemlerine uygun hazırlanan bir aile takip programıdır. Program kapsamında toplam 4 ana alanda çocukların becerileri değerlendirilmektedir. Bunlar; 1. Sosyal / Duygusal, 2. Konuşma / İletişim, 3. Bilişsel (Öğrenme, Düşünme ve Problem Çözme) ve 4. Hareketler / Fiziksel Gelişim. Act Early programı, ailelerin çocuklarının gelişimlerini kolayca takip etmesini ve sorunlu durumlarda vakit kaybetmeden hekimleri ile konuşmalarını önermektedir.

1 yaşındaki bir çocuk neler yapar?

Sosyal/ Duygusal

Konuşma / İletişim

Bilişsel (Öğrenme, Düşünme, Problem – Çözme)

Hareket / Fiziksel Gelişim

Eğer çocuğunuz; emeklemezse, destekle ayakta durmazsa, sakladığınızı gördüğü objeleri aramazsa, “Mama” veya “baba” gibi tek kelimeleri söylemiyorsa, başını titretme veya sallama gibi jestleri yapmazsa, objeleri işaret etmezse, önceden kazandığı becerilerini kaybetmişse mutlaka doktorunuzla konuşarak erken davranınız.

NOT: Act Early Programının çevirisi  Klinik Psikolog Çise Onur ve Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu tarafından yapılmıştır.

 

Exit mobile version